Τάιρ Νίκολς: Στη δημοσιότητα το βίντεο της δολοφονίας του από αστυνομικούς

«Μαμά, μαμά» φώναζε κι εκείνοι τον ξυλοκοπούσαν άγρια

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι αρχές του Μέμφις το βίντεο από τον άγριο ξυλοδαρμό του 29χρονου Αφροαμερικανού, Τάιρ Νίκολς, από αστυνομικούς. 

Ο ξυλοδαρμός του Νίκολς σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου και ο 29χρονος άφησε την τελευταία του πνοή τρεις μέρες αργότερα στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος. Οι πέντε μάλιστα αστυνομικοί που τον ξυλοκόπησαν ήταν επίσης Αφροαμερικανοί κι έχουν απολυθεί από το σώμα εξαιτίας αυτής της υπόθεσης. 

Στα βίντεο που έδωσε η αστυνομία στη δημοσιότητα φαίνονται πέντε αστυνομικοί να ξυλοκοπούν άγρια τον Τάιρ Νίκολς - AP

Στα βίντεο που έδωσε η αστυνομία στη δημοσιότητα φαίνονται πέντε αστυνομικοί να ξυλοκοπούν άγρια τον Τάιρ Νίκολς - AP

Η αστυνομία του Μέμφις έδωσε στη δημοσιότητα τέσσερα βίντεο, που έχουν καταγράψει καρέ καρέ όλα όσα συνέβησαν με αφορμή έλεγχο που θέλησαν να κάνουν οι αστυνομικοί στο αυτοκίνητο του Νίκολς. 

Στα βίντεο ο 29χρονος φαίνεται να πέφτει στο έδαφος, υπακούοντας στις διαταγές των αστυνομικών και στις απειλές τους ότι θα κάνουν χρήση taser. 

«Δεν έκανα τίποτα, το μόνο που θέλω είναι να πάω σπίτι μου», ακούγεται να λέει ο Νίκολς στους αστυνομικούς, ενώ ένας εξ αυτών ακούγεται να λέει «ελπίζω να τον τσακίσουν». 

Οι αστυνομικοί κλωτσούσαν και γρονθοκοπούσαν τον Τάιρ Νίκολς όσο εκείνος είχε δεμένα τα χέρια του με χειροπέδες και ήταν στο έδαφος - AP

Οι αστυνομικοί κλωτσούσαν και γρονθοκοπούσαν τον Τάιρ Νίκολς όσο εκείνος είχε δεμένα τα χέρια του με χειροπέδες και ήταν στο έδαφος - AP

Οι εικόνες είναι πολύ σκληρές. Ο Νίκολς ακούγεται έντρομος να φωνάζει «Μαμά, μαμά», την ώρα που οι αστυνομικοί δε σταματούσαν να τον ξυλοκοπούν και να του φωνάζουν «θα σε γ…με στο ξύλο».

Και όπως αποδεικνύεται στα βίντεο έκαναν πράξη τις απειλές τους, αφού φαίνεται να τον κλωτσούν και να του ρίχνουν γροθιές, την ώρα που εκείνος έχει δεμένα τα χέρια του με χειροπέδες και είναι πεσμένος στο έδαφος, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα για να αμυνθεί. 

Τάιρ Νίκολς: «Τον έκαναν κιμά», λέει η μητέρα του

Η μητέρα του Τάιρ Νίκολς, με την οδύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, συγκίνησε την Αμερική, αφηγούμενη τον θάνατο του γιου της.

«Είχε μελανιές παντού, το κεφάλι του πρήστηκε σαν καρπούζι, ο λαιμός του ήταν μια ανοιχτή πληγή», περιέγραψε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Όταν τα είδα αυτά, κατάλαβα πως ήταν νεκρός. Τον έκαναν κιμά. Πού πήγε η ανθρωπιά; Χτύπησαν τον γιο μου σαν να ήταν πινιάτα», συνέχισε.

Η Ρόουβον Γουέλς είπε ότι ο γιος της ήταν καλό παιδί. Του άρεσε το σκέιτμπορντ, έβγαινε κάθε απόγευμα για να δει τη δύση του ηλίου και να τραβήξει φωτογραφίες και είχε κάνει τατουάζ το όνομά της στο μπράτσο του. «Σας φαίνεται σαν κάποιον που δεν σέβεται την αστυνομία;» διερωτήθηκε.

Σε ένα από τα βίντεο ο Τάιρ Νίκολς ακούγεται να φωνάζει «Μαμά, μαμά» και «απλά προσπαθώ να πάω σπίτι μου» - AP

Σε ένα από τα βίντεο ο Τάιρ Νίκολς ακούγεται να φωνάζει «Μαμά, μαμά» και «απλά προσπαθώ να πάω σπίτι μου» - AP

Παραδεχόμενη ότι ακόμη δεν έχει καταλάβει πλήρως τι συνέβη, είπε με λυγμούς: «αυτό που ξέρω μόνο είναι ότι ο γιος μου ο Τάιρ δεν είναι πια μαζί μου».

Παρά τη θλίψη της, ελπίζει ότι η πόλη της και όλες οι άλλες δεν θα «πάρουν φωτιά» με αφορμή τον θάνατο του Τάιρ. 

«Όταν θα προβληθεί το βίντεο, θα είναι φρικτό, αλλά θέλω να διαδηλώσετε ειρηνικά. Δεν θέλω να κάψετε πόλεις, να καταστρέψετε δρόμους, επειδή δε θα το ήθελε ο γιος μου», είπε στο πλήθος που πήγε το βράδυ της Πέμπτης να τιμήσει τη μνήμη του 29χρονου.
Όσο για τους αστυνομικούς, η Γουέλς είπε στο CNN ότι «ντροπιάζουν την οικογένειά τους και την αφροαμερικανική κοινότητα».

Τάιρ Νίκολς: Οργισμένες διαδηλώσεις στο Μέμφις μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο

Περίπου πενήντα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Μέμφις για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από τη βίαιη σύλληψη του Τάιρ Νίκολς.

«Τι θα κάνετε;», φώναζε διαδηλώτρια με τηλεβόα στο Πάρκο των Μαρτύρων, στο κέντρο του Μέμφις, απευθυνόμενη στην αρχηγό της αστυνομίας της πόλης.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν στο Μέμφις για τη δολοφονία του Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς - AP

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν στο Μέμφις για τη δολοφονία του Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς - AP

Μετά τις 18:00 (τοπική ώρα, μετά τις 02:00 ώρα Ελλάδας), μερικές δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Έκλεισαν οδικό άξονα της πόλης, προκαλώντας μποτιλιάρισμα.

«Αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ απόψε επειδή η οικογένεια του Τάιρ Νίκολς μας κάλεσε να διαδηλώσουμε, να διαδηλώσουμε ειρηνικά», είπε ο Ελ Τζέι Έιμπραχαμ, ακτιβιστής.

Η πορεία συνεχίστηκε σε γέφυρα που ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Μισισιπή και έκλεισε την κυκλοφορία στις τέσσερις λωρίδες.

Για τον Ντέιβιντ Σταξ, κάτοικο του Μέμφις που πήγε να διαδηλώσει, ο θάνατος του Τάιρ Νίκολς «πρέπει να ενώσει τους πάντες, να ανοίξει τα μάτια» των αφροαμερικανών. 

Δεν ήταν όλοι οι διαδηλωτές από το Μέμφις, ορισμένοι πήγαν στην πόλη από κοντινές πολιτείες, ενόψει της δημοσιοποίησης του βίντεο.

Για τη Μόνικα Τζόνσον, 24χρονη ακτιβίστρια που πήγε εκεί από την Ατλάντα, αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι η αστυνομία «να λογοδοτήσει» και να καταδικαστούν όλοι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν.

«Απαιτούμε να διαλυθεί η μονάδα Scorpion», πρώην μέλη της οποίας ήταν η αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν τον Τάιρ Νίκολς, πρόσθεσε.

Παρά το ότι οι αρχές φοβούνταν ταραχές μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η κατάσταση στο κέντρο του Μέμφις παρέμενε ήρεμη το βράδυ και τα καταστήματα ήταν ανοικτά.

Χθες το πρωί, υπήρχαν αστυνομικοί που έκαναν περιπολίες, κάποιοι έφιπποι, όμως ήταν βασικά τουρίστες αυτοί που έβλεπε κανείς στους δρόμους της παγκόσμιας πρωτεύουσας των μπλουζ.

Ο Ρόμπερτ Γουότερς, Αφροαμερικανός μουσικός, πήγε στο Μέμφις για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό μπλουζ. Αλλά καθώς υπήρχαν εκτιμήσεις πως θα ξεσπούσαν επεισόδια, ο 67χρονος απόστρατος αποφάσισε να φύγει προτού δοθεί στη δημοσιότητα το βίντεο.

«Στις μέρες μας έχεις δικαίωμα να νομίζεις πως δεν μπορούν να γίνονται πράγματα σαν αυτό», είπε αναφερόμενος στον βάρβαρο ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς.

«Είμαι μαύρος στην Αμερική. Κι αυτός ο φόβος είναι κάτι με το οποίο μεγαλώσαμε κι εγώ και ο γιος μου», πρόσθεσε.

Το γεγονός πως οι αστυνομικοί που ενέχονται ήταν όλοι μαύροι τον «πληγώνει», είναι «μεγάλη απογοήτευση», πρόσθεσε.

«Αυτό δείχνει πως όλοι μπορούν να πέσουν στην παγίδα της δίψας για εξουσία», σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γουότερς, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Τάιρ Νίκολς «δε θα έπρεπε» να έχει πεθάνει έτσι, «τελεία», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Αγανάκτησε ο πρόεδρος Μπάιντεν βλέποντας το βίντεο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε χθες Παρασκευή πως «αγανάκτησε» και «πόνεσε βαθιά» βλέποντας το φρικιαστικό βίντεο της βίαιης σύλληψης του Τάιρ Νίκολς.

«Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απόψε θα προκαλέσουν αγανάκτηση στον πληθυσμό, κι υπάρχει λόγος», αναγνώρισε ο κ. Μπάιντεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, όμως συμπλήρωσε πως είναι απαραίτητο οι διαδηλώσεις που θα γίνουν να είναι «ειρηνικές».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η οικογένεια του Τάιρ Νίκολς «αξίζει» να διενεργηθεί «άμεση, πλήρης και διαφανής έρευνα».

Ο κ. Μπάιντεν συζήτησε νωρίτερα χθες με την οικογένεια του νεαρού και εξήρε την έκκλησή της οι διαδηλώσεις να γίνουν σε κλίμα ηρεμίας. Σημείωσε πως μίλησε με τη μητέρα και τον πατριό του Τάιρ Νίκολς, τους «εξέφρασε προσωπικά τα συλλυπητήριά του» και «εξήρε το θάρρος και τη δύναμή τους».

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια σε διάφορες συγκεντρώσεις που οργανώνονται στις ΗΠΑ, ιδίως στο Μέμφις, ο κ. Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους πως «προφανώς ανησυχώ πολύ, αλλά νομίζω ότι η Ρόουβον Γουέλς (σ.σ. η μητέρα του Τάιρ Νίκολς) απηύθυνε πολύ σθεναρή έκκληση» να επικρατήσει ηρεμία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top