Το Ρολόι της Αποκάλυψης «χτύπησε»: O χρόνος μέχρι το τέλος της ανθρωπότητας

Έδειξε 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα

Ρολόι Της Αποκάλυψης: Ο Χρόνος Που Μένει Για Την Καταστροφή

Ενάμιση λεπτό από τα μεσάνυχτα και την καταστροφή βρίσκεται η ανθρωπότητα, σύμφωνα με το «Ρολόι της Αποκάλυψης». Το συγκεκριμένο ρολόι δε μετράει την ώρα, αλλά το πόσο κοντά βρίσκεται ο πλανήτης στην καταστροφή.

Υπολείπεται ενάμιση λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα και αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δε βρισκόταν ποτέ τόσο κοντά σε ένα παγκόσμιο κατακλυσμιαίο γεγονός: η ομάδα των επιστημόνων που διαχειρίζεται το «Ρολόι της Αποκάλυψης», το οποίο δε μετρά τον χρόνο, αλλά το τέλος του κόσμου, προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο, επικαλούμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι μόνο.

Το Bulletin of Atomic Scientists, που από το 1947 έχει αναλάβει αυτό το «συμβολικό» έργο, αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον τη νέα «ώρα» που δείχνει το ρολόι, το οποίο μετρά πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια καταστροφή. Οι δείκτες προχώρησαν κατά 10 δευτερόλεπτα και πλέον απομένουν μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, την ώρα που όλοι εύχονται να μη σημάνει ποτέ.

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» έφτασε 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» έφτασε 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα / Φωτογραφία αρχείου AP (Patrick Semansky)

«Ρολόι της Αποκάλυψης»: Πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα

Από το 2020, το ρολόι έδειχνε 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. Οι δείκτες τώρα κινήθηκαν ακόμη περισσότερο προς τα εμπρός «κοντύτερα στα μεσάνυχτα από ποτέ άλλοτε» ανέφεραν οι επιστήμονες κάνοντας λόγο για «τους εντεινόμενους κινδύνους από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά όχι μόνο».

Doomsday Clock

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» έδειχνε δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα το 2019 / Φωτογραφία αρχείου AP (Cliff Owen)

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1992, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείκτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1953, το 2018 και το 2019 είχαν φτάσει στα 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. 

Το Bulletin of Atomic Scientists ιδρύθηκε το 1945 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και άλλους επιστήμονες που εργάστηκαν στο σχέδιο Μανχάταν για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Κάθε χρόνο οι ειδικοί αυτοί «κινούν» τους δείκτες του ρολογιού, εξετάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top