Κράκεν: Καθησυχαστικό το ECDC - Χαμηλό το επίπεδο κινδύνου της

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για την υποπαραλλαγή Κράκεν - Βίντεο από OPEN

Η σύντομη έκθεση αξιολόγησης απειλών που δόθηκε στη δημοσιότητα, σήμερα Παρασκευή, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί το συνολικό επίπεδο κινδύνου της υποπαραλλαγής Κράκεν του κορωνοϊού ως χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό. 

ΙΣΑ: Αυτά είναι τα τρία «όπλα» μας απέναντι σε γρίπη και λοιμώξεις

Σημειώνεται ότι η υποπαραλλαγη XBB.1.5 Omicron ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε δείγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Οκτώβριο του 2022, οπότε κι αυξάνεται σε ποσοστό στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η εξάπλωση της υποπαραλλαγής Κράκεν στον πλανήτη σε video με time lapse - Βίντεο Star

Το XBB.1.5 είναι μια υποπαραλλαγη του XBB, η οποία αποτελεί ανασυνδυασμό δύο προηγούμενων γραμμών της ανησυχητικής παραλλαγής Omicron (VOC), με μια πρόσθετη αλλαγή S486P στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα αιχμής (RBD). Το αναφερόμενο ποσοστό του XBB.1.5 στην ΕΕ/ΕΟΧ ήταν χαμηλότερο από 2,5% για τις δύο τελευταίες εβδομάδες του 2022.

Εμβόλιο και Κράκεν

Το XBB.1.5 παρουσιάζει επί του παρόντος ημερήσια αύξηση 12% στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες κυκλοφορούσες παραλλαγές και είναι εύλογο ότι η διαφορά στον ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των παραλλαγών XBB και XBB.1.5 εξηγείται κυρίως από τη διαφορά στη μεταδοτικότητα. Επιπλέον, τα XBB και XBB.1 επιδεικνύουν την πιο σημαντική ανοσολογική διαφυγή που έχει παρατηρηθεί μεταξύ των υπο-ομοειδών Omicron έως σήμερα, με σημαντικές μειώσεις στην εξουδετερωτική ικανότητα του ορού από εμβολιασμένα άτομα. Τα προκαταρκτικά in-vitro δεδομένα δείχνουν ότι οι ιδιότητες ανοσοδιαφυγής του XBB.1.5 είναι ισοδύναμες με του XBB.1.

Ντερ Λάιεν: Κλήθηκε σε ακρόαση από την επιτροπή Ευρωβουλής για τα εμβόλια!

Αξίζει να αναφερθεί ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας του εμβολίου (VE) για το XBB.1.5, ωστόσο τα διαθέσιμα εμβόλια εξακολουθούν να παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσου, λόγω των προηγούμενων και των τωρινών παραλλαγών Omicron που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εξασθένησης με την πάροδο του χρόνου.

«Η Κράκεν είναι πολύ επικίνδυνο στέλεχος» - Συναγερμός στην Αττική

Υπογραμμίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρότητα της λοίμωξης του XBB.1.5 είναι διαφορετική από εκείνη των υποομάδων Omicron που κυκλοφορούσαν προηγουμένως. Αναφορικά με τη θεραπευτική αγωγή, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα θεραπευτικών ουσιών όπως η νιρματραλβίρη/ριτοναβίρη ή η ρεμδεσιβίρη για το XBB.1.5, ωστόσο η παραλλαγή αναμένεται να είναι εξίσου ευαίσθητη σε αυτά τα αντιιικά όπως έχει αποδειχθεί ότι είναι το XBB.

Κορωνοϊός: Ακριβαίνουν τα self test, rapid test και PCR

Πάντως, η μαθηματική μοντελοποίηση που διεξήγαγε το ECDC παρέχει εκτιμήσεις για το πότε ο XBB.1.5 θα μπορούσε να καταστεί κυρίαρχος, δηλαδή να προκαλεί πάνω από το 50% των λοιμώξεων, στην ΕΕ/ΕΟΧ, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα σεναρίων με υποθετικές τιμές του πλεονεκτήματος του ρυθμού ανάπτυξης και των σημερινών ποσοστών του XBB.1.5 στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top