«Η Κράκεν είναι πολύ επικίνδυνο στέλεχος» - Συναγερμός στην Αττική

Έξι κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για την υποπαραλλαγή Κράκεν - Βίντεο από OPEN

Η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού «Κράκεν» έχει φτάσει πλέον και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 («Κράκεν») έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα. Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στον Βόρειο Τομέα και δύο στον Δυτικό Τομέα της Αττικής.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε στο OPEN για τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα κυριαρχήσει πολύ σύντομα γιατί είναι πολύ μεταδοτική».

«Έχει τα συμπτώματα που έχουν όλες οι υποπαραλλαγές της Όμικρον περίπου. Την καλύπτουν τα εμβόλια της τελευταίας γενιάς δηλαδή όσοι εμβολιάστηκαν το τελευταίο τετράμηνο έχουν κάποια άμυνα για βαριά νόσηση και θάνατο», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος.

'Εφτασε στην Ελλάδα η μετάλλαξη «Κράκεν»

«Δεν έχουμε πλήρη στοιχεία, αλλά φαίνεται ότι δεν προκαλεί βαρύτερη νόσο από ότι προκαλούσαν οι μέχρι τώρα υποπαραλλαγές της Όμικρον», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε χαρακτηριστικά πως η υποπαραλλαγή Κράκεν «μας ανησυχεί […] Είναι ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος, επικρατεί σε πεδίο που είναι γεμάτο με άγρια στελέχη. Είναι ένα από τα 4-5 στελέχη που ξέρουμε αυτή τη στιγμή που έχουν καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα στα οποία βασίζονταν οι ανοσοκατεσταλμένοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις».

Κράκεν: Το μυθικό τέρας που μοιάζει με χταπόδι - Από πού πήρε το όνομά της

Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής βιολογίας Ράιαν Γκρέγκορι από το Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά έδωσε το όνομα Κράκεν στη νέα υποπαραλλαγή από το φοβερό μυθικό τέρας που μοιάζει με τεράστιο χταπόδι.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως «οι μάσκες με την έννοια της υποχρέωσης νομίζω έχουν τελειώσει προ πολλού, δηλαδή με την έννοια του προστίμου. Με την έννοια της ιατρικής συμβουλής υπάρχουν διαρκώς, όπως οι υπόλοιπες ιατρικές συμβουλές».

«Η γρίπη αντικειμενικά αποτελεί μικρότερο κίνδυνο, αλλά ταλαιπωρεί περισσότερο τους ανθρώπους [...] Ο κορωνοϊός σκοτώνει 120 ανθρώπους την εβδομάδα, από τη στιγμή που η γρίπη έχει αντίστοιχο ποσοστό στους δύο ή τρεις. Ο κορωνοιός είναι πολύ πιο επικίνδυνος για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, τους ευπαθείς και τους μεγαλύτερους», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ρωτήθηκε και για την έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. 

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την έλλειψη φαρμάκων. Προέρχεται από ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δε θα εκλείψει όταν εκλείψει η εποχιακή έλλειψη που έχουμε τώρα στη χώρα λόγω ιώσεων [...] Δεν έχουμε δικλείδα ασφαλείας, είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που μπορούμε να αγοράσουμε φάρμακα από φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή», είπε, αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top