Σιβηρία: Επιστήμονες ξύπνησαν μετά από 48.000 χρόνια ιούς «ζόμπι»

Επιστημονικό επίτευγμα που προκαλεί ανησυχία

Σιβηρία: Προειδοποίηση Για Ιούς Ζόμπι Που Ξύπνησαν

Γάλλοι επιστήμονες κατάφεραν να «ξυπνήσουν» ιούς «ζόμπι» που είχαν παγιδευτεί κάτω από τους πάγους της Σιβηρίας και προειδοποιούν για τον κίνδυνο μια νέας πανδημίας. 

Σύμφωνα με επιστημονικά έγγραφα, η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την αμετάκλητη τήξη τεράστιων περιοχών του μονίμως παγωμένου εδάφους που καλύπτει το ένα τέταρτο του βόρειο ημισφαιρίου. 

Φόβοι για ευρωπαϊκή «επιδημία» καρκίνου την επόμενη δεκαετία

Έτσι έχει απελευθερωθεί οργανική ύλη που ήταν παγωμένη έως κι ένα εκατομμύριο χρόνια, περιλαμβανομένων δυνητικά επιβλαβών παθογόνων. 

Ερευνητές εξηγούν πως μέρος αυτής της οργανικής ύλης αποτελείται επίσης από αναζωογονημένα κυτταρικά μικρόβια, καθώς και από ιούς που παρέμειναν αδρανείς από την Προϊστορική εποχή. 

«Τρι-δημία» γρίπης, κορωνοϊού και RSV φοβούνται οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Aix-Marseille, Ζαν Μισέλ Κλαβερί, ο οποίος είναι ένας από τους συγγραφείς της σχετικής μελέτης, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για τους «ζωντανούς» ιούς που είχαν παραμείνει παγωμένοι.

Προκειμένου να μελετήσουν αυτούς τους οργανισμούς που «αφυπνίζονται», οι επιστήμονες αναβίωσαν μερικούς από αυτούς τους λεγόμενους «ιούς-ζόμπι» της Σιβηρίας.

Γρίπη: Φέτος το χειρότερο κύμα εδώ και 13 χρόνια

Ο παλαιότερος - που ονομάστηκε «Pandoravirus yedoma» - ήταν 48.500 ετών, ηλικία-ρεκόρ για παγωμένο ιό που επέστρεψε σε μια κατάσταση κατά την οποία έχει τη δυνατότητα να μολύνει άλλους οργανισμούς. Αυτό καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ένας ιός 30.000 ετών, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί από την ίδια ομάδα στη Σιβηρία το 2013.

Κορωνοϊός: Πώς τον ξεχωρίζουμε από το κοινό κρυολόγημα

Όπως αναφέρει το Science Alert, το νέο στέλεχος είναι ένας από τους 13 ιούς που περιγράφονται στη μελέτη, καθένας από τους οποίους διαθέτει το δικό του γονιδίωμα. Ενώ ο pandoravirus yedoma ανακαλύφθηκε κάτω από τον πυθμένα μιας λίμνης στο Yukechi Alas στη Yakutia της Ρωσίας, άλλοι έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη: από τη γούνα μαμούθ μέχρι τα έντερα ενός λύκου της Σιβηρίας.

Απειλή για την παγκόσμια υγεία

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όλοι οι «ιοί-ζόμπι» έχουν τη δυνατότητα να είναι μολυσματικοί και ως εκ τούτου αποτελούν «απειλή για την υγεία». Υποθέτουν ότι θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες πανδημίες τύπου COVID-19 στο μέλλον, καθώς οι πάγοι που λιώνουν συνεχίζουν να απελευθερώνουν ιούς που είναι αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κορωνοϊός: Τα παιδιά που νόσησαν κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη

Παράλληλα, καθώς η οργανική ύλη απελευθερώνεται από τον πάγο, αποσυντίθεται σε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, ενισχύοντας περαιτέρω το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επιταχύνοντας το λιώσιμο.

Όπως αναφέρουν, υπάρχουν πιθανώς περισσότεροι ιοί σε «χειμερία νάρκη», που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top