Τζο Μπάιντεν: Τα ρωσικά δημοψηφίσματα στην Ουκρανία είναι απάτη

H Ουάσινγκτον δε θα αναγνωρίσει ποτέ το ουκρανικό έδαφος ως οτιδήποτε άλλο

Επικίνδυνη κλιμάκωση από τον Ρώσο πρόεδρο / Βίντεο Star

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι τα ρωσικά δημοψηφίσματα για την προσάρτηση τεσσάρων κατεχομένων περιοχών της Ουκρανίας είναι απάτη και διαμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον «δε θα αναγνωρίσει ποτέ το ουκρανικό έδαφος ως οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο ως τμήμα της Ουκρανίας».

Μπάιντεν-ΟΗΕ: Πρέπει να αποφευχθεί ένας πυρηνικός πόλεμος

Στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους τους για να επιβάλουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία ενώ εξίσου αρνητικό απέναντι στα δημοψηφίσματα εμφανίστηκε και το ΝΑΤΟ.

«Οι ρωσικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης, αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση στον παράνομο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας» επισημαίνει η Βορειοατλαντική Συμμαχία, καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία των ουκρανικών περιοχών, που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό.

Κίνδυνο Γ’ Παγκοσμίου «βλέπουν» στη Γερμανία

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με συνέπεια την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα είναι σαφές ότι πρέπει να αποτραπεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Είναι σημαντικό σε αυτή την κατάσταση να υπάρξει καλά συντονισμένη δράση της Δύσης, συντονισμός ακριβείας - και ως μήνυμα προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η ενότητα στη δυτική συμμαχία είναι και θα παραμείνει άθικτη», δήλωσε ο κ. Κλινγκμπάιλ. Σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο αρχηγός του SPD επανέλαβε ότι «θα συνεχιστεί η καθημερινή συνεννόηση με τους εταίρους».

Για την απειλή ενός νέου παγκοσμίου πολέμου έκανε λόγο και ο αρχηγός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Τίνο Χρουπάλα, αποδίδοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. «Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος μας απειλεί και η Γερμανία θα ήταν σε αυτή την περίπτωση άμεσο εμπόλεμο μέρος, εξαιτίας της στρατηγικής κλιμάκωσης του κυβερνητικού συνασπισμού», ανέφερε ο κ. Χρουπάλα.

Από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για μερική επιστράτευση, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις «αξίζουν τον μέγιστο σεβασμό», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν είναι πιθανό να κλονίσουν το σύστημα Πούτιν». Σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine, ο κ. Λάμπσντορφ σημείωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι πολύ μικρές και οι διαδηλωτές δεν έχουν αρκετά ερείσματα στην κοινωνία. «Δεν υπάρχει προς το παρόν ορατός κίνδυνος για τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τον στενό κύκλο εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και επιστήθιος φίλος της Μόσχας, Αλεξάντρ Λουκασένκο διέψευσε ότι σχεδιάζει μια επιστράτευση έπειτα από την ανακοίνωση του στενού του συμμάχου. «H επιστράτευση γίνεται στη Ρωσία...Δεν θα υπάρξει επιστράτευση (εδώ)», δήλωσε ο Λουκασένο, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας πως «θα πολεμήσουμε μόνο όταν θα πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας».

Πέρα από το πεδίο της μάχης, ωστόσο, για την Μόσχα οι εξελίξεις «τρέχουν» και παρασκηνιακά, καθώς μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο Τσετσένος πολέμαρχος, Ραμζάν Καντίροφ, καλοβλέποντας την παρουσία του στη διαδοχή Πούτιν, αντίστοιχες σκέψεις φαίνεται πως κάνει και ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκοζίν.

«Ο Πούτιν έχει περάσει δύσκολες εβδομάδες με τον στρατό του να έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία. Την ώρα που τα «παπαγαλάκια» του Πούτιν μιλούν δεξιά κι αριστερά για το σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους Ρώσους για τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος», σημειώνει η εφημερίδα Bild και προσθέτει ότι «γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν» θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του Ρώσου προέδρου και να αναλάβει ο ίδιος την εξουσία», αφού «άρχισε να προωθεί τον εαυτό του μέσω του διαδικτύου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top