Φον ντερ Λάιεν στο Star: Στη βάση της ελληνικής πρότασης το επόμενο βήμα

«Πολύ λίγο, πολύ αργά», λένε οι Ευρωπαίοι για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όσα είπε η προέδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Star και τη Μαρία Ψαρά / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής, ένα ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές και μια προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης από τα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, είναι τα τρία έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Φον ντερ Λάιεν: Πρότεινε πλαφόν στα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας

Η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών δεν ήταν όμως η αναμενόμενη. «Πολύ λίγο, πολύ αργά», ήταν το βασικό σχόλιο που ακούστηκε από τα χείλη των αξιουματούχων στο Στρασβούργο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο Star για την ενέργεια

Οκτώ μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εν μέσω της σφοδρής ενεργειακής κρίσης, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των Ευρωπαίων πολιτών. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η ομιλία της προέδρου σήμερα είχε και μια δόση αυτοκριτικής, καθώς παραδέχθηκε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Φον Ντερ Λάιεν στο Star: «Στα βήματα της ελληνικής πρότασης το επόμενο βήμα της Ε.Ε»

Στην ερώτηση της Μαρίας Ψαρά για την ενεργειακή κρίση απάντησε αποκλειστικά η προέδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Το τρίτο βήμα που κάνουμε αυτή τη στιγμή βασίζεται στο ελληνικό μοντέλο, γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να διατρανώσουν τα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να πάρουν αυτά τα χρήματα και να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και ευάλωτες επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτό είναι περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αλλά έχετε δίκιο, πρέπει να γίνει ένα ακόμα βήμα. Και αυτό είναι μια συνολική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας . Αυτό θα γίνει στο τέλος του έτους», κατέληξε.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top