Stephen Fry: Αποδείξτε την κλάση σας και επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη της επιστροφής τους στην Ελλάδα

stephen fry

Ο σημαντικός Βρετανός ηθοποιός και  συγγραφέας, Stephen Fry, που είναι γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα και στην επιτακτική ανάγκη της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Σε ομιλία του στο ετήσιο φεστιβάλ λογοτεχνίας «Hay Festival» που διεξάγεται στην Ουαλία τόνισε: «Το να παίρνεις τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την κατεχόμενη Ελλάδα, είναι σαν να παίρνουν οι Αμερικανοί τον Πύργο του Άιφελ από το Παρίσι όταν η ‘’πόλη του φωτός’’ ήταν υπό γερμανική κατοχή».

stephen fry

Υπογράμμισε ακόμα, ότι τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για τη διατήρηση των γλυπτών στην κατοχή του, παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις της Ελλάδα για επιστροφή, μπορούν να συνοψιστούν στο εξής: «Τα πήραμε νόμιμα από τους Τούρκους… οι οποίοι ήταν μια κατοχική δύναμη».

Αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστραφούν, ο Fry εκτιμά ότι θα τα υποδεχθούν «δύο εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους της Αθήνας».

«Σκεφτείτε το Στόουνχεντζ, ο Μπιγγκ Μπέν και το Stone of Scone να έλειπαν όλα μαζί από τη χώρα μας για εκατοντάδες χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Η επιστροφή των Γλυπτών θα φανέρωνε μια κομψότητα από πλευράς της Βρετανίας, κάτι δηλαδή που δε μας έχει συνηθίσει να κάνει τελευταία», ανέφερε ο 64χρονος.

Τα λεγόμενα του Frt θα αυξήσουν την πίεση στην Βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα Γλυπτά, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Αγγλία από τον Λόρδο Ελγιν στις αρχές του 19 αιώνα. 

Το Βρετανικό Μουσείο ισχυρίζεται πως η απόφαση για την επιστροφή τους πρέπει να επικυρωθεί από τη Βρετανική Βουλή, ενώ η κυβέρνηση, από πλευράς της ισχυρίζεται πως η επιστροφή είναι ξεκάθαρα μια απόφαση του Μουσείου.

Ο συγγραφέας είπε πως εάν μια παρόμοια κίνηση γίνονταν την δεκαετία του 70, όταν η Ελλάδα είχε Χούντα και η ατμοσφαιρική ρύπανση «χτυπούσε κόκκινο», δε θα συζητούσε καν για την επιστροφή των μαρμάρων, όμως σήμερα υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι όπως τόνισε ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top