G7: Δε θα αναγνωρίσουμε ποτέ αλλαγές στα σύνορα που θέλει η Ρωσία

Τι είπαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά

Η Ομάδα των Επτά (G7) «δε θα αποδεχθεί ποτέ» τα νέα σύνορα που θέλει να χαράξει η Ρωσία στην Ουκρανία, με την πολεμική επίθεσή της, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της, μετά τη διήμερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν.

«Δε θα αναγνωρίσουμε ποτέ αλλαγές στα σύνορα που θέλει η Ρωσία να επιβάλει με στρατιωτική δύναμη», τόνισε από την πλευρά της η προεδρεύουσα της συνάντησης, γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

G7

Οι ΥΠΕΞ της G7 με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών / Φωτογραφία: AP images

Οι χώρες της G7 «θα διατηρήσουν τη στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας - συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας - και όλων των κρατών και θα συνεχίσουν να προμηθεύουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό και τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των υπουργών και τονίζεται ότι οι χώρες της Ομάδας «θα συνεχίσουν την εν εξελίξει παροχή στρατιωτικής και αμυντικής τους βοήθειας προς την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί».

Απειλεί ξανά με χρήση πυρηνικών η Ρωσία λόγω Φινλανδίας και Σουηδίας

Ο πόλεμος της Ρωσίας είναι απρόκλητος, παράνομος και αδικαιολόγητος και η Ουκρανία έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, τονίζεται, ενώ επικρίνεται έντονα και ο ρόλος της Λευκορωσίας σε αυτή την κρίση. Η ηγεσία του Μινσκ καλείται «να σταματήσει να διευκολύνει τη ρωσική επιθετικότητα και να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, η Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει επίσης «πόλεμο καλαμποκιού», προσπαθώντας συνειδητά να επεκτείνει τον πόλεμο και πέρα από την Ουκρανία, ειδικά στην Αφρική.

«Το γεγονός ότι η Ρωσία αποκλείει τα λιμάνια της Ουκρανίας ώστε να μην μπορούν να εξαχθούν σιτηρά, δεν αποτελεί παράπλευρη απώλεια του πολέμου. Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Αντίθετα, η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για τη σκόπιμη αποδυνάμωση της διεθνούς συνοχής», πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ.

Στο ίδιο πλαίσιο, στην κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ειδικά στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται μόλις ένα βήμα από την πείνα, αναφέρουν και ζητούν από την Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας. Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία δεν θα επιτρέπει την παροχή βοήθειας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, λόγω αυξημένου κόστους.

«Ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας», επισημαίνεται.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά συναντήθηκαν χθες και σήμερα, υπό τη γερμανική προεδρία, στο θέρετρο Weissenhaus της Βαλτικής Θάλασσας, με κεντρικά θέματα της ημερήσιας διάταξης τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία. Σε κάποιες από τις συνομιλίες συμμετείχαν ο υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top