Φυσικό αέριο: «Η Ρωσία δε θα πληρωθεί απευθείας σε ρούβλια»

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαντούν μετά το δημοσίευμα των Financial Times

Ανησυχία για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες σε Βουλγαρία και Πολωνία - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ευρωπαϊκές εταιρίες εξετάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά τη διακοπή παροχής σε Βουλγαρία και Πολωνία, σύμφωνα με δηοσίευμα των Financial Times. «Η Ρωσία δε θα πληρωθεί απευθείας σε ρούβλια», απαντούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

Οι αποφάσεις για το φυσικό αέριο – Πότε θα πληρωθεί η Gazprom

«Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό τους νόμισμα. Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Φυσικό αέριο: Τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν πληρώσει σε ρούβλια

Λίγο αργότερα, ήρθε η απάντηση για το θέμα από Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους η Ρωσία δε θα πληρωθεί απευθείας σε ρούβλια.

«Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι δε θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσαν, σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank. 

Φυσικό αέριο: Οι εταιρίες που εξετάζουν πληρωμή σε ρούβλια, σύμφωνα με τους FT

Όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα, ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, επισημαίνει.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια, κλιμακώνοντας έτσι μια διένεξη με δυτικές χώρες που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

φυσικό αέριο Ρωσία

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απάντησε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως αυτό θα αλλάξει, ενώ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Εκπρόσωπος της αυστριακής OMV είπε στο Reuters πως η εταιρία εργάζεται για μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει λογαριασμούς, όπως αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα των FT. 

Φυσικό αέριο: Ιταλική και γερμανική εταιρία υποκύπτουν στις απαιτήσεις του Πούτιν για πληρωμές με ρούβλια

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιταλική Eni, άλλος ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom, εξετάζει τις επιλογές της.

Η υποστηριζόμενη από την ιταλική κυβέρνηση εταιρία έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή για τις ρωσικές προμήθειες, για να κάνει μια τελική κίνηση, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ιταλούς αξιωματούχους. 

Η ίδια η εταιρία Eni αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει.

Όσον αφορά τη γερμανική Uniper, πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μια τράπεζα με έδρα την Ευρώπη, γνωστοποίησε σήμερα αυτή η εταιρεία κοινής ωφελείας στην εφημερίδα Rheinische Post.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top