Οι αποφάσεις για το φυσικό αέριο – Πότε θα πληρωθεί η Gazprom

Το plan B αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ Βαρβιτσιώτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για το plan B ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας παροχής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, σήμανε συναγερμός και στην Ελλάδα. Στόχος να μην διακυβευτεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά και να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνήσει οι «27» της ΕΕ για τη Ρωσία. 

Στο πλαίσιο αυτό, χθες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να εξεταστούν οι επιλογές για να μη τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. 

Βαρβιτσιώτης στο Star: Το σχέδιο Β΄ για την προμήθεια φυσικού αερίου

«Δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου», σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει βρει τη φόρμουλα πληρωμής της Gazprom για να μην διαταραχθεί η προμήθεια φυσικού αερίου με ελληνική ευθύνη. 

Φυσικό αέριο: Τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν πληρώσει σε ρούβλια

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως οι συναλλαγές για φυσικό αέριο με τη Ρωσία επιτρέπονται με βάση «ρήτρα διαφυγής» που υπάρχει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες αερίου, κρατικές και ιδιωτικές, μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους στην GazpromBank σε ευρώ κι αυτές στη συνέχεια να μετατρέπονται με εσωτερικό μηχανισμό σε ρούβλια. Μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου μάλιστα που θα πληρώσει η Ελλάδα θα έχουν κάνει πληρωμές κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πιθανόν να έχει βρεθεί ένας κοινός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος από την ΕΕ. 

Μητσοτάκης: Επάρκεια της Ελλάδας σε φυσικό αέριο ό,τι κι αν γίνει  

Με δεδομένα αυτά η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη πληρωμή έως τις 25 Μαΐου. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι δε θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου με ελληνική υπαιτιότητα κι εκτίμησαν πως το κλείσιμο της στρόφιγγας προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία είναι ένα μήνυμα του Πούτιν προς την Ευρώπη, επιδιώκοντας μια επικοινωνιακή νίκη. 

«Πολωνία και Βουλγαρία θα λάβουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες της ΕΕ»

Τονίζουν επίσης ότι δεν τέθηκε ποτέ από την ΕΕ θέμα πανευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προαναγγείλει ένα σχέδιο προοδευτικής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο έως το 2027 που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στα τέλη Μαΐου.

Φυσικό αέριο: Το plan B για την επάρκεια της χώρας

Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις, ώστε να μη βρεθεί η χώρα προ δυσάρεστων εκπλήξεων. 

«Είμαστε προετοιμασμένοι» - Η απάντηση της Ευρώπης στον εκβιασμό της Ρωσίας

Το plan B αν οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες προβλέπει: 

  • Επίσπευση των διαδικασιών για νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα. Η νέα δεξαμενή αναμένεται το αργότερο ως τον Ιούλιο, κι έτσι η δυναμικότητα του τερματικού σταθμού θα αυξηθεί από 225.000 m3 σήμερα, σε περισσότερα από 380.000 m3.
  • Επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος.
  • Λειτουργία με diesel, εφόσον χρειαστεί, πέντε μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
  • Εκπόνηση ετήσιου σχεδίου από τη ΔΕΗ για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία κατά 50% και τη διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια.
  • Αύξηση των ροών ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.
  • Παρακολούθηση της διαθεσιμότητας φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.
  • Επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, “καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις”, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
  • Ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top