Ουκρανία: Έκτακτη σύσκεψη στο Κοινοβούλιο – Δεν πιστεύουν τίποτα

To Star στο Κίεβο: Ψύχραιμοι οι πολίτες, αλλά έτοιμοι να πολεμήσουν

Μπορεί η Δύση να εκφράζει «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τις εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, όμως το κλίμα που επικρατεί στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας είναι ανήσυχο. Τα φώτα παραμένουν αναμμένα, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της χώρας το 75% των Ουκρανών δηλώνουν πως είναι έτοιμοι να πολεμήσουν.

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο» δηλώνει τώρα ο Πούτιν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του απεσταλμένου του Star στην Ουκρανία Σπύρου Λάμπρου, το κοινοβούλιο πραγματοποιεί αυτή την ώρα έκτακτη σύσκεψη. Όπως λένε οι πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, δεν μπορούν αν γνωρίζουν κατά πόσο οι Ρώσοι  «μπλοφάρουν» όταν λένε πως αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα ανατολικά σύνορα.

To Star στο Κίεβο: Ψύχραιμοι οι πολίτες - «Θα μείνουμε να υπερασπιστούμε στην πατρίδα μας»

Οι ρυθμοί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, είναι κανονικοί. Οι πολίτες πηγαίνουν στη δουλειά τους, δεν υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και δεν επικρατεί πανικός. Ανησυχούν αλλά πιστεύουν ότι «όλα θα πάνε καλά» και δε θα ξεσπάσει πόλεμος. 

Παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί έφτασαν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο είναι φοβερός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Στο κέντρο της πόλης, στο κέντρο του Κιέβου δεν υπάρχουν περιπολικά, δεν υπάρχουν στρατιωτικά αυτοκίνητα. Όλα λειτουργούν κανονικά. Ψυχραιμία. «Αυτό μας έσωσε» λένε στο Star.  

Ειρωνεύεται ο Πούτιν: «Τι ώρα ξεκινάμε πόλεμο με την Ουκρανία;»

Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας όλα φαινομενικά κυλούν σε κανονικούς ρυθμούς. Δεν υπάρχουν ουρές στα σούπερ μάρκετ. Η κεντρική αγορά είναι γεμάτη από τρόφιμα. Οι Ουκρανοί κάνουν τη βόλτα τους στις πλατείες με το μυαλό τους όμως στα ανατολικά σύνορα. 

Στο αεροδρόμιο του Κιέβου ήταν ελάχιστες οι πτήσεις που ακυρώθηκαν. Εκεί βρέθηκαν και τηλεοπτικά συνεργεία της Ουκρανικής τηλεόρασης. 

«Δεν φοβάμαι. Οι δημοσιογράφοι δεν φοβούνται. Μένουμε στην Ουκρανία, δουλεύουμε στην Ουκρανία. Παραμένουμε ψύχραιμοι γιατί ο στρατός μας είναι δυνατός και είναι όλα καλά» δηλώνει Ουκρανός δημοσιογράφος στον συνάδελφό του από το Star, Σπύρο Λάμπρου. 

Στην Ουκρανία οι πολίτες γυρνάνε στη χώρα τους. Δεν φοβούνται λένε, θα μείνουν εδώ να υπερασπιστούν την πατρίδα τους ό,τι κι αν συμβεί. Σήμερα, στο αεροδρόμιο αρκετός ήταν ο κόσμος που επέστρεφε στο Κίεβο. 

Το Star στην Ουκρανία: Κάτοικοι διώχνουν τις οικογένειές τους

Αρκετοί είναι και αυτοί όμως που εγκαταλείπουν τη χώρα που δεν μπορούν να μείνουν άλλο, κυρίως ηλικιωμένοι. Όχι Ουκρανοί, αλλά πολίτες άλλων χωρών που εργάζονταν εδώ ή έμεναν εδώ για χρόνια. Η συγκίνηση είναι μεγάλη. 

Σε περίπτωση που οι Ουκρανοί δεχθούν επίθεση από αέρος έχουν φροντίσει να καλύψουν τους πολίτες τους χρησιμοποιώντας το μετρό που κοσμεί το Κίεβο εδώ και δεκαετίες. Εκτός από αυτό το σχέδιο, ο στρατός θα βγει στους δρόμους του Κιέβου και μάλιστα άρματα μάχης θα βρίσκονται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top