Σύνδρομο της Αβάνας: Πού οφείλεται τελικά η μυστηριώδης νόσος;

Ηλεκτρομαγνητικά κύματα «βλέπουν» οι υπηρεσίες πληροφοριών

νοσοκομείο

Λύθηκε, όπως όλα δείχνουν, το μυστήριο του Συνδρόμου της Αβάνας, το οποίο εμφάνισαν περίπου 1.000 Αμερικανοί διπλωμάτες και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Σύνδρομο της Αβάνας»: Δεν είναι επιστημονικά αποδεκτό και αποδεδειγμένο

Σύμφωνα με μια αμερικανική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η μυστηριώδης αυτή ασθένεια μάλλιν οφείλεται σε παλμούς ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας

Μυστηριώδης ασθένεια «χτυπά» τους διπλωμάτες του Τριντό στην Κούβα

Στην έκθεση αυτή που συνέταξαν ειδικοί εντός και εκτός της κυβέρνησης, κατόπιν αιτήματος της διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς και του υποδιευθυντή της CIA Ντέιβιντ Κόεν, αναλύεται πώς εξηγούνται τα συμπτώματα του εν λόγω συνδρόμου: «Οι παλμοί ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, ιδίως στο εύρος των ραδιοσυχνοτήτων, εξηγούν ευλόγως την ωταλγία, τους ιλίγγους και άλλα συμπτώματα ορισμένων από εκείνους που εμφάνισαν την πάθηση, την οποία ανέφεραν πρώτοι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα το 2016»

Ακόμα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο συνδυασμός των συμπτωμάτων δε μπορεί να εξηγηθεί εύκολα από γνωστές περιβαλλοντικές ή ιατρικές υποθέσεις σε μια υποομάδα των ασθενών.

Σημειώνεται ότι κρούσματα του Συνδρόμου της Αβάνας έχουν καταγραφεί επίσης στη Ρωσία, την Κίνα, το Τατζικιστάν και κάποιες αφρικανικές χώρες.

Τα ευρήματα είναι παρόμοια με εκείνα στα οποία κατέληξε το 2020 μια μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Στις 20 Ιανουαρίου μια ενδιάμεση έκθεση της CIA συμπέρανε ότι είναι απίθανο η Ρωσία ή κάποια άλλη ξένη δύναμη να κρύβεται πίσω από αυτά τα «αφύσικα υγειονομικά περιστατικά». Η CIA, ωστόσο, επεσήμανε ότι περίπου 24 από τις 1.000 περιπτώσεις παραμένουν μέχρι τώρα ανεξήγητες.

«Στόχος μας δεν ήταν να αναζητήσουμε ευθύνες ή να τις αποδώσουμε σε έναν ξένο αντίπαλο. Ψάχναμε την αιτία», είπε στους δημοσιογράφους ένας Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι άτομα που έχουν εκτεθεί κατά λάθος σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια –όπως ραδιοκύματα, φούρνους μικροκυμάτων και ακτίνες Χ– έχουν αναφέρει μια «αίσθηση» παρόμοια με τα συμπτώματα που ανέφεραν τα θύματα του Συνδρόμου της Αβάνας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top