Μάσκα KN95 ή Ν95: Για πόσο καιρό μπορούμε να τη φοράμε

Πότε πρέπει πραγματικά να πετάξουμε την KN95- Γιατί λέγονται «μίας χρήσης»

Το «κόλπο» για να επαναχρησιμοποίησετε τη μάσκα υψηλής προστασίας - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

To κύμα της Όμικρον, η οποία αποδείχτηκε η πιο μεταδοτική μετάλλαξη κορωνοϊού έως τώρα, αλλά και η επιβολή νέων μέτρων σχετικά με τη μάσκα στους δημόσιους χώρους έχουν οδηγήσει πολλούς να επιλέγουν πλέον μάσκες KN95 ή Ν95. 

Πόσο προστατεύει κάθε είδος μάσκας από την Όμικρον

Ωστόσο το γεγονός ότι είναι πιο ακριβές και θεωρητικά είναι «μιας χρήσης» προκαλεί ενδοιασμούς. Οι ειδικοί ωστόσο αναφέρουν πως η μάσκα υψηλής προστασίας μπορεί να φιλτράρει τον ιό πολύ καλά για πάνω από μία ημέρα. 

Κορωνοϊός: Πώς να «απολυμάνετε» και να χρησιμοποιήσετε ξανά τις μάσκες ΚΝ95

Συγκεκριμένα, μία καθηγήτρια πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Virginia Tech, η Linsey Marr αναφέρει πως μπορούμε να φοράμε την KN95 ακόμα και για μία εβδομάδα.

Οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει να μας προστατεύει σε αυτό το διάστημα είναι να μη φθαρεί με κάποιο τρόπο, όπως το τρίψιμο ή το τρύπημα. 

Κορωνοϊός: Πότε μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει Όμικρον

«Θα πρέπει να βρίσκεστε σε πραγματικά μολυσμένο αέρα για αρκετές ημέρες πριν χάσει την ικανότητά της να φιλτράρει τα σωματίδια. Έτσι, μπορείτε πραγματικά να τα φοράτε για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε η ίδια, εννοώντας πως αντέχει περίπου 40 ώρες ( δηλαδή 8 ώρες την ημέρα). 

Πότε πρέπει να πετάξουμε μία μάσκα KN95

Αν αναρωτιέστε «γιατί τότε οι μάσκες αυτές πωλούνται ως μάσκες μίας χρήσης στα φαρμακεία» η απάντηση είναι απλή: γιατί είναι ιατρικές μάσκες και στους ιατρικούς χώρους το πρωτόκολλο ορίζει πως πρέπει να αλλάζονται καθημερινά. 

Διπλή μάσκα: Φοράμε πρώτα την υφασμάτινη ή τη χειρουργική;- Ο σωστός τρόπος

Ακόμη και μετά τη χρήση μιας μάσκας N95 σε ένα πολυσύχναστο εσωτερικό περιβάλλον - όπως ένα μετρό - η Lindsey Marr δήλωσε ότι «αυτές οι μάσκες είναι πραγματικά σχεδιασμένες για να χειρίζονται πολλά σωματίδια και θα συνεχίσουν να λειτουργούν».

Ωστόσο, όταν ξέρουμε ότι ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα και φορούσαμε μία συγκεκριμένη μάσκα, καλό θα ήταν να την πετάμε. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top