H πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο είναι γεγονός

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν απέρριψε το ζωικό όργανο

Σε ένα σπουδαίο επίτευγμα προχώρησαν Αμερικανοί χειρουργοί, οι οποίοι έκαναν μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε έναν ασθενή, σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν τη ζωή του. 

Οι χειρουργοί λίγο πριν τη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου- πηγή University of Maryland School of Medicine

Οι χειρουργοί λίγο πριν τη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου- πηγή University of Maryland School of Medicine

Τρεις ημέρες μετά την πειραματική χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο του Μέριλαντ, ο ασθενής είναι καλά, αν και είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η επέμβαση θα στεφθεί τελικά με επιτυχία.

Ωστόσο, το εν λόγω χειρουργείο είναι ένα βήμα στην προσπάθεια πολλών δεκαετιών να χρησιμοποιηθούν ζωικά όργανα για μεταμοσχεύσεις που σώζουν ζωές. Οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ λένε ότι η μεταμόσχευση έδειξε ότι μια καρδιά από ένα γενετικά τροποποιημένο ζώο μπορεί να λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς να απορριφθεί άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Δρ. Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ με τον ασθενή Ντέιβιντ Μπένετ-  πηγή University of Maryland School of Medicine

Ο Δρ. Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ με τον ασθενή Ντέιβιντ Μπένετ-  πηγή University of Maryland School of Medicine

Ο ασθενής, ένας 57χρονος τεχνίτης στο Μέριλαντ, ο οποίος ονομάζεται Ντέιβιντ Μπένετ, ήξερε ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι το πείραμα θα λειτουργούσε, όμως δεν είχε άλλη επιλογή.

«Ήταν ή να πεθάνω ή να κάνω αυτή τη μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω. Ξέρω ότι είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά είναι η τελευταία μου επιλογή», είπε ο Μπένετ μια μέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε από τη Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. 

Χθες ο Μπένετ ανέπνεε μόνος του, παρόλο που ήταν ακόμη με μάσκα οξυγόνου προκειμένου να βοηθήσει τη νέα του καρδιά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, καθώς ο Μπένετ αναρρώνει από το χειρουργείο και οι γιατροί παρακολουθούν προσεκτικά την πορεία της καρδιάς του.

Εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης ανθρώπινων οργάνων που δωρίζονται για μεταμόσχευση, οι επιστήμονες ωθούνται σε εναλλακτικές μεθόδους όπως στο να προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς να χρησιμοποιούν τα όργανα ζώων. Πέρυσι, υπήρξαν περισσότερες από 3.800 μεταμοσχεύσεις καρδιάς στις ΗΠΑ, -αριθμός ρεκόρ-, σύμφωνα με το «United Network for Organ Sharing»», το οποίο επιβλέπει το σύστημα μεταμοσχεύσεων της χώρας.

«Εάν αυτό λειτουργήσει, θα υπάρξει ατελείωτη παροχή αυτών των οργάνων για ασθενείς που υποφέρουν», δήλωσε ο Δρ. Muhammad Mohiuddin, επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης από ζώο σε άνθρωπο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για τέτοιες μεταμοσχεύσεις - ή ξενομοσχεύματα - απέτυχαν, κυρίως επειδή το σώμα των ασθενών απέρριψε γρήγορα το όργανο του ζώου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1984, η Baby Fae, ένα ετοιμοθάνατο βρέφος, έζησε 21 ημέρες με μια καρδιά μπαμπουίνου.

Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι οι χειρούργοι του Μέριλαντ χρησιμοποίησαν μια καρδιά από ένα γουρούνι που είχε υποβληθεί σε γονιδιακή επεξεργασία, για να αφαιρέσουν ένα σάκχαρο στα κύτταρά του, το οποίο ευθύνεται για αυτήν την υπερβολικά γρήγορη απόρριψη οργάνων

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top