Εμβόλιο: Καλό το Mix-and-match λένε ΕΜΑ και ECDC

Σύμφωνα με μελέτες παράγονται καλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του ιού

Η προσέγγιση «Mix-and-match» μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τις αρχικές δόσεις εμβολίου όσο και για τις ενισχυτικές.

Εμβόλια: Καλύτερη προστασία με Moderna μετά από Pfizer ή Astrazeneca

Προκειμένου να παράσχουν επιστημονική τεκμηρίωση και περαιτέρω ευελιξία στα προγράμματα εμβολιασμού, ο EMA και το ECDC, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της ΕΕ στην ομάδα COVID-ETF του EMA, εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία για τον συνδυασμό εμβολίων και παρείχαν τεχνικές συστάσεις και συμβουλές σχετικά με τον ετερόλογο εμβολιασμό κατά του COVID-19, είτε κατά την πρωτογενή πορεία είτε ως αναμνηστική δόση.

Τα στοιχεία από μελέτες σχετικά με τον διαφορετικό εμβολιασμό υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός εμβολίων ιικών φορέων και εμβολίων mRNA παράγει καλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του ιού COVID-19 (SARS-CoV-2) και υψηλότερη Τ-κυτταρική απόκριση από ό,τι η χρήση του ίδιου εμβολίου (ομόλογος εμβολιασμός) είτε σε πρωτοβάθμια αγωγή είτε σε αναμνηστική αγωγή. Τα ετερόλογα σχήματα ήταν γενικά καλά ανεκτά.

Η χρήση εμβολίου ιικού φορέα ως δεύτερη δόση σε σχήματα πρωτογενούς εμβολιασμού ή η χρήση δύο διαφορετικών εμβολίων mRNA έχει μελετηθεί λιγότερο.

Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την παροχή περισσότερων στοιχείων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια, τη διάρκεια της ανοσίας και την αποτελεσματικότητα, η χρήση διαφορετικών, ετερόλογων -όπως το λέει ο ΕΜΑ- σχημάτων μπορεί να προσφέρει ευελιξία όσον αφορά τις επιλογές εμβολιασμού, ιδίως για τη μείωση των επιπτώσεων στην ανάπτυξη του εμβολίου σε περίπτωση που ένα εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο για οποιονδήποτε λόγο.

Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του EMA και του ECDC, τα αποτελέσματα των οποίων αναλύονται κατωτέρω, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού να διασφαλίσουν ότι ο μέγιστος αριθμός πολιτών της ΕΕ εμβολιάζεται και προστατεύεται το συντομότερο δυνατό.

Όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι οργανισμοί, η ΕΕ αντιμετωπίζει επί του παρόντος αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας COVID-19, καθώς και αύξηση των ποσοστών νοσηλείας. 

Εμβόλιο: «Η τρίτη δόση αυξάνει 20 φορές το επίπεδο των αντισωμάτων»

Τα εμβόλια συνεχίζουν να αποτρέπουν πολλά εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ από το να αρρωστήσουν βαριά ή να πεθάνουν και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων παραμένει χαμηλότερος στα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. 

Ως εκ τούτου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συνεχίζουν να προτρέπουν όλους τους πολίτες της ΕΕ να εμβολιαστούν πλήρως και να τηρήσουν τις πρόσφατες συστάσεις για τον αναμνηστικό εμβολιασμό.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top