Facebook και Instagram συλλέγουν στοιχεία από παιδιά και εφήβους

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία νέας έρευνας

H ανακοίνωση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ για τις αλλαγές στο Facebook και την ονομασία της εταιρίας με τη λέξη "Meta" - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (29/10)

Το Facebook και το Instagram φέρεται, σύμφωνα με έρευνα, να συλλέγουν δεδομένα από χρήστες κάτω των 18 ετών χρησιμοποιώντας λογισμικό που παρακολουθεί τη δραστηριότητα περιήγησης των χρηστών στον ιστό.

Meta: Εμπνευσμένο από τα ελληνικά το νέο όνομα του Facebook

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian, η μητρική εταιρεία των πλατφορμών είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι θα επέτρεπε στους διαφημιστές να στοχεύουν νέους χρήστες μόνο με βάση τρεις κατηγορίες – ηλικία, φύλο και τοποθεσία – αντί για μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τους ενδιαφερόντων.

Η μάρτυρας που «καίει» το Facebook: «Βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια»

Ωστόσο, έρευνα από τρεις ακτιβιστικές ομάδες, αναφέρει ότι το Facebook και το Instagram έχουν διατηρήσει τη χρήση λογισμικού, γνωστού ως API μετατροπής, που συγκεντρώνει λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες περιήγησης των εφήβων στον ιστό.

Τι αναφέρουν τα στοιχεία έρευνας για Facebook και Instagram

Η συλλογή δεδομένων των εφήβων επισημάνθηκε σε έρευνα από την περιβαλλοντική ομάδα Global Action Plan, την Reset Australia, που επιδιώκει τη μεταρρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και την Fairplay που κάνει εκστρατείες κατά του μάρκετινγκ στα παιδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, σύμφωνα με τον Guardian: «Το Facebook μπορεί να συλλέγει δεδομένα από άλλες καρτέλες και σελίδες του προγράμματος περιήγησης που ανοίγουν τα παιδιά, όπως και  πληροφορίες γύρω από το πού κάνουν κλικ τα παιδιά, τι αναζητούν (π.χ. στο Google)  για τα προϊόντα που αγοράζουν ή βάζουν στο “καλάθι” τους . Δεν υπάρχει κανένας λόγος αποθήκευσης αυτού του είδους δεδομένων , εκτός από την τροφοδοσία του συστήματος προβολής διαφημίσεων». 

Τι απαντά εκπρόσωπος της Meta

Η μητρική εταιρεία Meta αρνήθηκε ότι τέτοιου είδους δεδομένα χρησιμοποιούνται από το σύστημα διανομής διαφημίσεων που βασίζεται στον αλγόριθμο της εταιρείας για την προβολή διαφημίσεων σε χρήστες κάτω των 18 ετών.

Ο Τζο Όζμπορν, εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε: «Είναι λάθος να λέμε ότι επειδή εμφανίζουμε δεδομένα στα εργαλεία διαφάνειας, αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται αυτόματα για διαφημίσεις. Δεν χρησιμοποιούμε δεδομένα από τους ιστότοπους και τις εφαρμογές των διαφημιζόμενων και των συνεργατών μας για την εξατομίκευση διαφημίσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών».

«Ο λόγος που αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται στα εργαλεία διαφάνειας είναι επειδή οι έφηβοι επισκέπτονται ιστότοπους ή εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα επιχειρηματικά μας εργαλεία. Θέλουμε να παρέχουμε διαφάνεια όσον αφορά τα δεδομένα που λαμβάνουμε, ακόμα κι αν αυτά δεν χρησιμοποιούνται για την εξατομίκευση των διαφημίσεων», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top