Γυναίκες μηνύουν το Κατάρ για «εξευτελιστική συμπεριφορά» σε έλεγχο

Υποχρεώθηκαν σε «επεμβατική» έρευνα για να δουν αν γέννησαν πρόσφατα

αεροδρόμιο

Μια ομάδα γυναικών, ανάμεσα στις οποίες και 13 από την Αυστραλία, θα κινηθούν νομικά κατά των αρχών του Κατάρ, καθώς όπως καταγγέλλουν υπεβλήθησαν σε «επεμβατικές γυναικολογικές έρευνες» στο αεροδρόμιο της Ντόχα.

Όπως καταγγέλλουν, οι αρχές που αναζητούσαν τη μητέρα ενός βρέφους που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στις τουαλέτες του αεροδρομίου, τις υποχρέωσαν να υποβληθούν σε σωματικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είχε γεννήσει πρόσφατα, ψηλαφίζοντας τα γεννητικά τους όργανα.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους, οι γυναίκες επέβαιναν σε πτήση της «Quatar Airways», όταν τους ζητήθηκε να κατέβουν από το αεροπλάνο για να υποβληθούν σε σωματική έρευνα, χωρίς κανείς να τους εξηγήσει για ποιο λόγο οι νοσοκόμες θα εξέταζαν τα γεννητικά τους όργανα.

Η αποβίβασή τους από το αεροπλάνο έγινε, όπως καταγγέλλουν, συνοδεία ένοπλων φρουρών που τις μετέφεραν σε ασθενοφόρα όπου τις επιθεώρησαν νοσοκόμες. Οι γυναίκες υποστήριξαν ότι δεν συμφώνησαν για τη σωματική έρευνα κι ότι κανείς δεν τους εξήγησε τι ακριβώς συνέβαινε.

Κατά την επιστροφή του στην Αυστραλία, οι γυναίκες κατήγγειλαν το περιστατικό και κατέθεσαν μηνύσεις κατά των αρχών του Κατάρ, ζητώντας επίσημη συγγνώμη, αποζημίωση και προστασία για τους επιβάτες που διέρχονται από το αεροδρόμιο.

Η πρεσβεία της χώρας στην Καμπέρα και η Qatar Airways απέφυγαν να σχολιάσουν το περιστατικό.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Κατάρ Αμπντουλαζίζ Αλ Θανί ζήτησε συγγνώμη στο Twitter λέγοντας: «Λυπούμαστε για την απαράδεκτη μεταχείριση των γυναικών επιβατών... Αυτό που συνέβη δεν αντικατοπτρίζει τους νόμους ή τις αξίες του Κατάρ».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top