Λα Πάλμα: Δοκιμασία χωρίς τέλος ένα μήνα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου

Οι κάτοικοι προσεύχονται να σταματήσει να βρυχάται

ηφαιστειο

Ένα μήνα αφότου εξερράγη το ηφαίστειο Κιούμπρε Βιέχα στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα, εκλύοντας λάβα και στάχτη, η Κουλμπέρτα Κρουθ, ο σύζυγός της και ο σκύλος τους ζουν σε ένα μικρό τροχόσπιτο σε ένα χώρο στάθμευσης και δεν βλέπουν η δοκιμασία τους να τελειώνει γρήγορα.

Δε σταματά να «βρυχάται» το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα

«Είμαι κουρασμένη, τόσο κουρασμένη...ποιοι είμαστε εμείς για να πολεμήσουμε ενάντια στη φύση;» είπε η 56χρονη γυναίκα που εργάζεται στις υπηρεσίες σίτισης νοσοκομείου. 

Η ίδια και ο σύζυγός της Τόνο Γκονθάλεθ, καλλιεργητής μπανάνας, ζουν σε ένα μικρό τροχόσπιτο εδώ και ένα μήνα, σκουπίζοντας συνεχώς ηφαιστειακή τέφρα από το όχημά τους.

«Την μία ημέρα εκρήγνυται εδώ, την επόμενη δημιουργείται ένα άνοιγμα εκεί, είναι απλά απελπισία, ζούμε με τον φόβο, περιμένουμε και προσευχόμαστε να σταματήσει η έκρηξη», δήλωσε η Κρουθ. «Και είναι πολύ λυπηρό για αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους».

Τα ποτάμια της λάβας έχουν καταστρέψει σχεδόν 8.000 στρέμματα γης, περίπου 2.000 κτίρια και πολλές καλλιέργειες μπανάνας από τότε που εξερράγη το ηφαίστειο στις 19 Σεπτεμβρίου. Πάνω από 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι ηφαιστειολόγοι λένε ότι δεν μπορούν να προβλέψουν για πόσο ακόμα το ηφαίστειο θα αναβλύζει λιωμένο μάγμα. Μετά την εντολή που έλαβαν για να μετακινηθούν, η Κρουθ και ο Γκονθάλεθ έμειναν αρχικά στη φάρμα συγγενικού τους προσώπου και στη συνέχεια οδήγησαν το τροχόσπιτό τους σε ένα χώρο στάθμευσης όπου μπορούσαν να έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. 

Λα Πάλμα: Η λάβα έφτασε στον ωκεανό

Τώρα ψάχνουν να νοικιάσουν διαμέρισμα που θα δέχεται κατοικίδια. «Δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει, αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτή είναι η φύση και πρέπει να το πάρουμε απόφαση, είναι ισχυρότερη από εμάς», δήλωσε ο Γκονθάλεθ.

Και η Κρουθ πρόσθεσε: «Το μέλλον είναι να προσπαθήσουμε να μετακινήσουμε ό,τι είχαμε και να περιμένουμε να τελειώσει, και μετά να επιστρέψουμε στις ζωές που είχαμε πριν, παρόλο που θα είναι πιο δύσκολο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top