Κορωνοϊός: Αυτή η χώρα κατάφερε την επιστροφή στην κανονικότητα!

Αντικείμενο μελέτης του ΠΟΥ το υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στη χώρα

Εικόνες από την καθημερινότητα των Δανών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό/ AP

Σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει εξαλειφθεί ο κορωνοϊός. Όμως, υπάρχουν κράτη που έχουν καταφέρει να προχωρήσουν γρηγορότερα τον εμβολιασμό των πολιτών τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να επιστρέψουν σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο κανονικότητας. 

Ανάμεσα σε αυτά τα κράτη είναι και η Δανία, αφού στη σκανδιναβική χώρα το 75% του πληθυσμού είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι, εκ των οποίων το 96% όσων είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον άνω του 65% των ηλικιών 12-15 έχει λάβει την πρώτη δόση.

Στη Δανία θα κάθονται στις καφετέριες μόνο όσοι έχουν «corona pass»!

Ειδικότερα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Δανία γιορτάζει την επιστροφή στην κανονικότητα με πολλές δημόσιες εκδηλώσεις. Από τις 31 Αυγούστου η κυβέρνηση της χώρας είχε προαναγγείλει ότι η 10η Σεπτεμβρίου θα ήταν τυπικά η ημερομηνία – ορόσημο για την υποβάθμιση του κορωνοϊού σε εποχική ίωση.

Εποχική γρίπη: Ποιες είναι οι προβλέψεις για φέτος

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος σκοπεύει να μελετήσει το πώς η Δανία κατάφερε να εμπνεύσει στους πολίτες της να εμβολιαστούν τόσο γρήγορα και να τηρούν τα μέτρα. 

Δανία: Έβηξε πάνω σε αστυνομικούς και καταδικάστηκε σε φυλάκιση

Στο ερώτημα αυτό υπάρχουν ήδη μερικές απαντήσεις από την καθημερινότητα των πολιτών κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας. Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης δε χτίστηκε σε μία μέρα, δεδομένου ότι ο κρατικός μηχανισμός βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους και τις κοινότητες ώστε να ακολουθήσουν με δική τους θέληση τις συστάσεις της κυβέρνησης. 

ΕΜΑ: Ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες

Συγκεκριμένα, στη Δανία υπάρχει αφθονία των διαγνωστικών τεστ και  μηδενικό κόστος για όλους. Τα rapid ή μοριακά τεστ διατίθενται εντελώς δωρεάν σε οποιονδήποτε, οποτεδήποτε θελήσει να υποβληθεί στα αναρίθμητα αυτοσχέδια κιόσκια που έχουν στηθεί στη χώρα και φυσικά στις κατάλληλες διαγνωστικές μονάδες που διενεργούν τα PCR.

Έτσι, οι πολίτες έχουν κάνει μέρος της καθημερινής του ρουτίνας το να περνάνε από κάποιο κλιμάκιο και να κάνουν rapid test για τον κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα αυτού είναι η έγκαιρη εύρεση των κρουσμάτων και η μείωση της διασποράς. 

Τι φοβάται ο κορωνοϊός - Σε ποιες συνθήκες δεν μπορεί να επιβιώσει

Ακόμα ένα παράδειγμα για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών στη Δανία είναι η λειτουργία των ΜΜΜ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολίτες απαγορεύεται να είναι όρθιοι μέσα στα μέσα, καθώς όταν κλείνουν το εισιτήριο για το λεωφορείο ή το τραίνο πρέπει να κλείνουν και τον αριθμό της θέσης τους. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει αναπόφευκτη διασπορά του ιού σε κλειστούς χώρους
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top