Συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ: Θα συνεισφέρουν στον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού

Στόχος ο εμβολιασμός του 70% των πολιτών παγκοσμίως

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Περισσότερες από 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα δώσει η ΗΠΑ και περισσότερες από 500 εκατομμύρια δόσεις η ΕΕ, προκειμένου να συμβάλλουν από κοινού στον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο. 

Τη νέα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν χθες το βράδυ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η νέα αυτή εταιρική σχέση αφορά στην επιτάχυνση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και την επίτευξη ενός παγκόσμιου ποσοστού εμβολιασμού 70% μέχρι τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2022.  

Η συντονισμένη συνεργασία των ΗΠΑ και της ΕΕ θα αυξήσει την προσφορά, θα παραδώσει τα εμβόλια με πιο συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο και θα διαχειριστεί καλύτερα τους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού.  

Η διατλαντική εταιρική σχέση θα διευκολύνει τον παγκόσμιο εμβολιασμό, επιτρέποντας παράλληλα σε πολυμερείς και περιφερειακές πρωτοβουλίες να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δωρίζουν περισσότερες από 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει περισσότερες από 500 εκατομμύρια δόσεις. Οι δύο εταίροι καλούν τα έθνη που είναι σε θέση να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους να διπλασιάσουν τις δεσμεύσεις τους για τον καταμερισμό των δόσεων ή να συνεισφέρουν σημαντικά στην παροχή εμβολίων.  

Στο ίδιο πλαίσιο συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού, ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Τζεφ Ζιέντς, επικεφαλής της ομάδας COVID-19 του Λευκού Οίκου, για να εγκαινιάσουν μια κοινή ομάδα εργασίας σχετικά με τη μεταποίηση και τις αλυσίδες εφοδιασμού στην καταπολέμηση της πανδημίας. 

Της Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top