Η επίσκεψη Βαρχέλι στην Άγκυρα και το «βαρύ» κλίμα ΕΕ - Τουρκίας

Τι συζήτησε ο επίτροπος με τους Τούρκους υπουργούς

Όλιβερ Βαρχέλι

Βαρύ εξακολουθεί να είναι το κλίμα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ακόμα και μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι στην Άγκυρα. Αυτό φαίνεται και από την επίσημη ενημέρωση της Κομισιόν για τον απολογισμό της αποστολής του Επιτρόπου Βαρχέλι.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του στην Άγκυρα, ο Επίτροπος Βαρχέλι συναντήθηκε με τον προεδρικό σύμβουλο Καλίν, τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και το νούμερο δύο του, τον υπουργό Καϊμακσί, τον υπουργό Εμπορίου Μους, καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στους τομείς προτεραιότητας των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συνολικών σχέσεων με την Άγκυρα, των διαλόγων υψηλού επιπέδου, της μετανάστευσης, των επαφών μεταξύ των ανθρώπων και του εμπορίου και των πιεστικών διεθνών ζητημάτων, ιδίως του Αφγανιστάν.

Όσον αφορά στα εμπορικά θέματα, ο Επίτροπος τόνισε την προσδοκία ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των σημερινών εμπορικών προβλημάτων και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της Τελωνειακής Ένωσης σε όλα τα κράτη μέλη (σ.σ. δηλαδή και στην Κύπρο) καθώς αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις παράλληλες εργασίες του Συμβουλίου για τον εκσυγχρονισμό των Τελωνειακών Ενώσεων.

Τα 3 δισ. στο τραπέζι για το μεταναστευτικό

Η στήριξη των προσφύγων και η συνεργασία μας στον τομέα της μετανάστευσης αποτέλεσαν μέρος των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ιδίως με τους υπουργούς Τσαβούσογλου και Σοϊλού.

Η ΕΕ έχει ήδη θέσει στο τραπέζι πρόσθετα 3 δισ. ευρώ ως ένδειξη συνεχούς αλληλεγγύης προς την Τουρκία για τη στήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στη χώρα και η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή μας προς την Τουρκία στη διαχείριση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών συνόρων της.

Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται πλήρως ως το βασικό πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση.

Της Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top