Κορωνοϊός: Ποιες παρενέργειες αφήνει στην όσφρηση των ασθενών

Τι έδειξε νέα έρευνα

Καμπανάκι κινδύνου για το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού / Reuters

Νέα στοιχεία για τις παρενέργειες που αφήνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό φέρνει στο φως έρευνα, εστιάζοντας κυρίως στην όσφρηση των ασθενών.

Αν και πολλοί ασθενείς που έχουν απώλεια όσφρησης κατά τη διάρκεια της νόσησης, την ανακτούν μετά από μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου εμφανίζεται μια πιο «επίμονη» διαταραχή. 

Ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα εξέτασαν τα στοιχεία 1.468 ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίοι είχαν αναφέρει απώλεια γεύσης και όσφρησης. Περίπου το 10% των ασθενών είχαν αναφέρει διαταραχές στην όσφρηση όπως παροσμία (να μυρίζουν αλλοιωμένες μυρωδιές) και φαντοσμία (να μυρίζουν φανταστικές οσμές).

Μετά το πέρας έξι έως δέκα μηνών, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών είχε ανακτήσει έως και το 80% της οσφρητικής του ικανότητας. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα φαινόμενα είναι συχνότερα σε ασθενείς που παρουσιάζουν πολλά συμπτώματα. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι η γεύση επανέρχεται ταχύτερα από την όσφρηση και όταν οι διαταραχές της όσφρησης επιμένουν για μεγ΄λαο χρονικό διάστημα, αυτό δε σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο και για τη γεύση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top