Πανσέληνος Ιουλίου: Το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα συναντηθεί με δύο πλανήτες

Το Σάββατο 24 Ιουλίου θα κορυφωθεί η πανσέληνος στην Ελλάδα

Η πανσέληνος του Ιουλίου 2021 είναι ήδη ορατή από τη Μαδρίτη- βίντεο ΑΡ

Αύριο Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, στις 05:36, πραγματοποιείται η πανσέληνος του Ιουλίου ή αλλιώς «το Φεγγάρι του Ελαφιού».  Μάλιστα, η Πανσέληνος του Ιουλίου θα κάνει μια κοντινή διέλευση από τον Κρόνο στις 24 Ιουλίου και από τον Δία στις 25 Ιουλίου, σύμφωνα με το space.com. 

Πανσέληνος Ιουλίου 2021: Πλησιάζει το «Φεγγάρι του Ελαφιού»

Παρόλο που έχει κι άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Κεραυνού», «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου», επικράτησε η ονομασία «Φεγγάρι του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.

Το «φεγγάρι του Ελαφιού» φαίνεται ολόκληρο από χθες 22/7 στην Ουρουγουάη- φωτογραφία ΑΡ

Το «φεγγάρι του Ελαφιού» φαίνεται ολόκληρο από χθες 22/7 στην Ουρουγουάη- φωτογραφία ΑΡ

Το «φεγγάρι του Ελαφιού» θα φαίνεται μεγάλο και φωτεινό για περίπου τρεις μέρες, από το απόγευμα της Πέμπτης έως το πρωί της Κυριακής.

Το «φεγγάρι του Ελαφιού» από την Κύπρο τον Ιούλιο του 2020- φωτογραφία ΑΡ

Το «φεγγάρι του Ελαφιού» από την Κύπρο τον Ιούλιο του 2020- φωτογραφία ΑΡ

Σύμφωνα με τη ΝASA, η Σελήνη θα είναι ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουλίου 2021, όμως για πολλές χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, το φεγγάρι θα βρίσκεται στην κορύφωσή του, το Σάββατο στις 24/7. Στη Νέα Υόρκη η πανσέληνος κορυφώθηκε στις 4:46 π.μ. (τοπική ώρα) το πρωί της 23ης Ιουλίου.

Πανσέληνος Ιουλίου 2021: Η στενή συνάντηση με τον Δία και τον Κρόνο 

Στις 24 Ιουλίου στις 12:38 μ.μ. (ώρα ΗΠΑ) το «φεγγάρι του Ελαφιού» θα προσεγγίσει τον Κρόνο, σύμφωνα με το In-The-Sky.org, περνώντας σε απόσταση 4 μοιρών από τον πλανήτη. Περίπου στις 10 μ.μ., ο Κρόνος θα είναι πάνω και στα δεξιά της Σελήνης και ο Δίας στα αριστερά και των δύο. Οι δύο πλανήτες και η Σελήνη θα σχηματίσουν ένα «επίπεδο» τρίγωνο.

Το «φεγγάρι του Ελαφιού» από τη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 2019- φωτογραφία ΑΡ

Το «φεγγάρι του Ελαφιού» από τη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 2019- φωτογραφία ΑΡ

Η στιγμή της σύζευξής τους θα είναι ορατή μόνο από την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική ή την Ασία. 

Μία μέρα αργότερα, στις 25 Ιουλίου, η πανσέληνος θα συναντήσει τον Δία. Το φεγγάρι θα περάσει σχεδόν σε απόσταση 4 μοιρών από την νότια πλευρά του Δία στις 9:21 μ.μ. (τοπική ώρα ΗΠΑ).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top