Σαρλ Μισέλ: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μας διαβεβαίωσε ότι η Αμερική επέστρεψε»

Ικανοποίηση της Ε.Ε. από τα αποτελέσματα της Συνόδου με τις ΗΠΑ

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μας διαβεβαίωσε ότι η Αμερική επέστρεψε και τον πιστεύουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες παρουσία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Τα συμπεράσματα των 30 συμμάχων

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτήν την ανανεωμένη δέσμευση των Αμερικανών. Και νομίζω ότι η πολύ εντατική συνεδρία μας ήταν πολύ καλή και πολλά υποσχόμενη», επεσήμανε ο Σαρλ Μισέλ.

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν: Σκληρή γραμμή ΗΠΑ για τους S-400

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι οι ομάδες της ΕΕ συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για να προετοιμαστούν για τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και «για να μας επιτρέψουν να κάνουμε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός σήμερα». Σημείωσε πως αυτή ήταν μόνο η αρχή, και πως θα συνεχιστεί η ενίσχυση της συνεργασίας «για την προώθηση των κοινών αξιών μας».

«Έχουμε, νομίζω, αρκετά ξεκάθαρη άποψη για το μέλλον, είμαστε πολύ ευτυχείς που έχουμε έναν συνεργάτη», επεσήμανε και σημείωσε ότι «είμαστε στη λειτουργία της ακρόασης, ακούμε ο ένας τον άλλον και μπορούμε να δούμε τον δρόμο μας προς τα εμπρός για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις λύσεις και το αμοιβαίο όφελος». 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη Συνόδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες - πηγή: AP Photo/Francisco Seco

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη Συνόδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες - πηγή: AP Photo/Francisco Seco

Ο Πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι «μοιραζόμαστε μια μακρά ιστορία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαμορφώσαμε μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα και τώρα ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε και αυτόν τον αιώνα. Είπα ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να οικοδομήσουν ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο για τη Συμμαχία μας και έναν καλύτερο κόσμο. Και θέλουμε να εργαστούμε αμέσως». 

Κατέληξε λέγοντας πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε μια στρατηγική συζήτηση τον περασμένο Δεκέμβριο, σχετικά με τη διατλαντική μας σχέση. Φιλοξενούσαμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν σε μια εικονική συνάντηση τον Μάρτιο και στη συνέχεια οι ομάδες μας δούλεψαν και διαπραγματεύθηκαν πολύ έντονα τις τελευταίες εβδομάδες και ώρες για να μετατρέψουμε τις προθέσεις μας σε πολύ συγκεκριμένες και λειτουργικές αποφάσεις. Και το αποτέλεσμα είναι μια ευρεία κοινή δήλωση».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top