Κορωνοϊός: Μας προστατεύει τελικά η βιταμίνη D;

Ανατρεπτικά είναι τα στοιχεία από νέα μελέτη

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας «British Journal of Dermatology», οι περιοχές με περισσότερη λιακάδα εμφανίζουν λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό- Στιγμιότυπα από πάρκο στην Πορτογαλία/ AP Hub Video

Ανατροπή στα όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για τον ρόλο της βιταμίνης D, σε σχέση με τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός, φέρνει νέα μελέτη, σύμφωνα με το scitechdaily.com. Τα στοιχεία από προηγούμενες έρευνες «έλεγαν» πως τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προστατεύσουν από την Covid-19. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine», από τους Guillaume Butler-Laporte και Tomoko Nakanishi του Πανεπιστημίου McGill στο Κεμπέκ του Καναδά, τα γενετικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη βιταμίνη D ως προστατευτικό μέτρο κατά της Covid-19.

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου από covid για όσους έχουν βιταμίνη d

Η ικανότητα της βιταμίνης D να προστατεύει από σοβαρή νόσηση της Covid-19 παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ειδικούς στη δημόσια υγεία, αλλά έχει περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία. Για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της ευαισθησίας ή τον βαθμό σοβαρότητας που μπορεί να νοσήσει κάποιος, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη τυχαιοποίησης, χρησιμοποιώντας γενετικές παραλλαγές που συνδέονται στενά με τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D

Βιταμίνη D για την προστασία από τον κορωνοϊό: Σε ποιες τροφές υπάρχει

Ειδικότερα, ανέλυσαν γενετικές παραλλαγές 4.134 ατόμων που είχαν νοσήσει με κορωνοϊό και 1.284.876 υγιών ατόμων, από συνολικά 11 χώρες. Σκοπός ήταν να προσδιορίσουν εάν η γενετική προδιάθεση για υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συσχετίστηκε με λιγότερο σοβαρή νόσηση από Covid-19.

Κορωνοϊός: Πώς ο ήλιος βοηθά στη μείωση των θανάτων από την πανδημία

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έδειξαν συσχέτιση μεταξύ των γενετικά προβλεπόμενων επιπέδων βιταμίνης D και της ευαισθησίας που μπορεί να έχει κάποιος στην Covid-19, της πιθανότητας για νοσηλεία ή για βαριά νόσηση. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα της έρευνας υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να μη βελτιώσει τελικά την «επίδραση» της νόσου στον γενικό πληθυσμό. 

Βιταμίνη D: Μας προστατεύει από τον κορωνοϊό;

Βέβαια, η μελέτη είχε αρκετούς σημαντικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι στο δείγμα δεν υπήρχαν άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Εξακολουθεί να είναι πιθανό, οι ασθενείς που έχουν έλλειψη βιταμίνης D να επωφελούνται από τα συμπληρώματα, προκειμένου να έχουν ένα είδος προστασίας από την Covid-19. Επιπλέον, οι γενετικές παραλλαγές ελήφθησαν μόνο από άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, οπότε θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες και σε άλλους πληθυσμούς.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης πάντως, «η συμπλήρωση βιταμίνης D ως μέτρο δημόσιας υγείας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων δεν υποστηρίζεται από αυτήν τη μελέτη. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάλυση άλλων θεραπευτικών ή προληπτικών μεθόδων για την Covid-19, μέσα από  τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top