Κορωνοϊός: Πώς ο ήλιος βοηθά στη μείωση των θανάτων από την πανδημία

Τι έδειξε νέα έρευνα για τις ηλιόλουστες περιοχές

Ο ήλιος βοηθά στη μείωση των θανάτων από κορωνοϊό. Στιγμιότυπα από πάρκο στην Πορτογαλία. AP Hub Video

Ο ήλιος φαίνεται ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ανθρώπου στη μάχη κατά της πανδημίας, αφού σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οι περιοχές με περισσότερη λιακάδα εμφανίζουν λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό.

Η έρευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας «British Journal of Dermatology», έδειξε ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο, ιδίως στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVA, μπορεί να αποτελέσει μια απλή παρέμβαση δημόσιας υγείας, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα.

κορωνοϊός ήλιος

Ο ήλιος φαίνεται ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ανθρώπου στη μάχη κατά της πανδημίας. AP Images

Μικρότερες οι πιθανότητες θανάτου από κορωνοϊό στις ηλιόλουστες περιοχές

Οι ερευνητές συσχέτισαν τους θανάτους από την πανδημία στις ΗΠΑ το 2020, με τα επίπεδα ηλιοφάνειας σε 2.474 κομητείες της χώρας.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα λιακάδας και έκθεσης στις ακτίνες UVA (που αποτελούν το 95% του υπεριώδους φωτός του ήλιου), είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σε σχέση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μικρότερη ηλιοφάνεια.

Η ανάλυση επαναλήφθηκε στη Βρετανία και στην Ιταλία με τα ίδια αποτελέσματα.

Κορωνοϊός έρευνα

Oι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα λιακάδας έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19. AP Images

Κορωνοϊός: Πόσο βοηθάει η «βιταμίνη του ήλιου»

Η παρατηρούμενη μείωση στον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό δε μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο περιοχές με ανεπαρκή επίπεδα ακτινοβολίας UVB, η οποία παράγει σημαντικές ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης στο σώμα.

Μια πιθανή εξήγηση για το χαμηλότερο αριθμό θανάτων στις περιοχές με περισσότερη λιακάδα, είναι ότι η έκθεση στον ήλιο ωθεί το δέρμα να παράγει νιτρικό οξύ, το οποίο πιθανώς μειώνει την ικανότητα του κορωνοϊού να αναπαράγεται, κάτι που έχει βρεθεί σε μερικές εργαστηριακές μελέτες.

Από την άλλη, προηγούμενη έρευνα από την ίδια επιστημονική ομάδα έχει δείξει ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερα εμφράγματα.

Με δεδομένο ότι η καρδιαγγειακή νόσος, ως υποκείμενο νόσημα, αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για θάνατο από Covid-19, αυτό μπορεί να εξηγεί επίσης τα ευρήματα της νέας μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top