Νάντια Κομανέτσι: Τα «ματωμένα» χρόνια, τα βασανιστήρια και η απόδραση

Την παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Τσαουσέσκου

Νάντια Κομανέτσι

Ένα 14χρονο κορίτσι κατάφερε αυτό που κανείς δεν είχε κάνει στην ιστορία της γυμναστικής. Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι χάρισε στον κόσμο μια τέλεια εμφάνιση στους ασύμμετρους ζυγούς, παίρνοντας 10 στις 18 Ιουλίου 1976.

«Ήμουν πολύ ικανοποιημένη, πίστευα ότι θα έπαιρνα βαθμολογία 9,9. Τότε άκουσα το κοινό να φωνάζει δυνατά και όταν γύρισα είδα τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράφει 1.00. Δεν μπορούσε να γράψει 10 γιατί η κατασκευάστρια εταιρία δεν πίστευε ότι αυτό ήταν δυνατό! Ήξερα ότι το δέκα είναι η υψηλότερη βαθμολογία, αλλά δεν κατάλαβα ότι είχα γράψει ιστορία» είχε δηλώσει η Κομανέτσι.

Η Νάντια Κομανέτσι το 1987

Η Νάντια Κομανέτσι σε ηλικία 14 ετών το 1976 / AP Images

Ωστόσο το απόλυτο δεκάρι όπως και όλοι οι τίτλοι που ακολούθησαν στην καρίερα της είχαν μεγάλο τίμημα στη ζωή της, όπως αποκαλύπτει το βιβλίο του Ρουμάνου ιστορικού Στεγιαρέλ Ολάρου, με τίτλο «Nadia and the Securitate». Η αθλήτρια ήδη από μικρή ηλικία δεχόταν συστηματικά ψυχολογική και σωματική κακοποίηση από τον προπονητή της Μπέλα Καρόλι αλλά και τη σύζυγό του.

Όπως αναφέρει ο ιστορικός, η Κομανέτσι βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση από τη μυστική υπηρεσία του καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου, γνωστή ως «Securitate». «Άρχισαν να την παρακολουθούν ήδη από τα 13 της» υποστηρίζει ο ιστορικός, σύμφωνα με τον οποίο η υπηρεσία είχε εγκαταστήσει μικρόφωνα παντού ώστε να ακούει τις συζητήσεις της μικρής τότε αθλήτριας με την οικογένειά της. Μάλιστα, της είχαν δώσει και μυστικό όνομα, αποκαλώντας την «Κορίνα». 

Αυτό που φοβούνταν οι Αρχές, σύμφωνα με το βιβλίο, ήταν το ενδεχόμενο «απόδρασης» της Κομανέτσι στο εξωτερικό ή η απαγωγή της από άλλες «εχθρικές δυνάμεις». Αυτό που ήθελαν να διασφαλίσουν ήταν ότι η μικρή αθλήτρια θα συνεχίσει να παραμένει στη χώρα και θα είναι προσηλωμένη στον στόχο της. 

Η Νάντια Κομανέτσι με το μετάλλιο περασμένο στον λαιμό της / AP Images

Εκτός όμως από την ασφυκτική παρακολούθηση που δεχόταν η μικρή αθλήτρια, έζησε πολύ δύσκολα χρόνια δίπλα στον προπονητή της. Ο Καρόλι φερόταν ιδιαίτερα σκληρά σε όλες τις αθλήτριές του, τις κακοποιούσε σωματικά και τις πίεζε να ολοκληρώσουν τις προπονήσεις ακόμα και τραυματισμένες, πηγαίνοντας κόντρα στους γιατρούς.

Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, τις άφηνε νηστικές για μέρες προκειμένου να χάσουν βάρος ενώ πολλά κορίτσια έτρωγαν οδοντόκρεμα το βράδυ από την πείνα. Πολλές από αυτές απέκτησαν διατροφικές διαταραχές.

Τις αποκαλούσε «χοντρές αγελάδες» και «γουρούνια» ενώ τους αποσπούσε μέρος των χρηματικών επάθλων που κατακτούσαν. 

Σύμφωνα με τον ιστορικό του βιβλίου, «η λιμοκτονία των αθλητριών ήταν μια συνήθης πρακτική από τους Καρόλι. Τα κορίτσια πεινούσαν τόσο πολύ που σε κάποιες περιπτώσεις συζητούσαν το ενδεχόμενο να πιουν κρυφά νερό από την τουαλέτα, επειδή δεν τους επιτρεπόταν να πιουν νερό».

Η Νάντια Κομανέτσι μαζί με άλλες αθλήτριες / AP Images

Το «μαρτύριο» της Κομανέτσι έφτασε στο τέλος του το 1989, όταν -πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή της από τη γυμναστική- διέφυγε στην Ουγγαρία. Από εκεί ταξίδεψε στην Αυστρία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου ζήτησε άσυλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top