Σύνοδος Κορυφής: Επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις και επιτάχυνση εμβολιασμών

Οι 27 υιοθέτησαν συμπεράσματα για την πανδημία και το κλίμα

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό Covid-19 στη Σύνοδο Κορυφής.

Την επιτάχυνση του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης με σκοπό το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, υπογραμμίζουν στα συμπεράσματά τους για την πορεία της πανδημίας του Covid-19 οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις, ώστε να ληφθεί δράση αν κριθεί απαραίτητο. «Κλειδί θα είναι η εν εξελίξει εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής των εμβολίων και η διασφάλιση επαρκούς διανομής τους σε όλη την ΕΕ», τονίζουν.

Σύνοδος Κορυφής: Η Λευκορωσία έπαιξε «ρώσικη ρουλέτα» με τις ζωές πολιτών

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του πιστοποιητικό Covid

Σε ό,τι αφορά το Πιστοποιητικό Covid, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι».

Μητσοτάκης: Επιστροφή στην κανονικότητα με το πιστοποιητικό Covid -19

Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό Covid και καλεί για την άμεση υιοθέτησή του.

Επίσης, με προοπτική τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για την αναθεώρηση των συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός της ΕΕ στα μέσα Ιουνίου. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι υπάρχει η τεχνική ετοιμότητα και έθεσε ως στόχο να ισχύσει ο Κανονισμός από τα μέσα του Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για τα εμβόλια

«Η ΕΕ είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της Covid-19 και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως για να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες», υπογράμμισαν οι 27.. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19 και στηρίζει τον ηγετικό ρόλο του μηχανισμού COVAX για αυτό το σκοπό», τονίζουν οι «27». 

Επιπλέον, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων για να στηρίξουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη, με στόχο να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του χρόνου και να συμβάλουν στην ανάπτυξη τοπικής παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Υγεία που έγινε στη Ρώμη.

Τέλος, σε σχέση με τη συζήτηση των ηγετών για τους κλιματικούς στόχους, οι 27 αντάλλαξαν απόψεις, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Μισέλ και εξήγησε ότι οι 27 θα επανέλθουν στο θέμα τον Ιούνιο, μετά και τις νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν (15 Ιουνίου). Η Πρόεδρος της Κομισιόν άκουσε προσεκτικά τις απόψεις των ηγετών και ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι δεν αμφισβητούνται, αλλά ο τρόπος με τον οποίον οι χώρες θα φτάσουν τους στόχους είναι υπό συζήτηση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top