Αυστραλία: Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού μετά από έναν μήνα φέρνει νέα μέτρα

Η ινδική μετάλλαξη έφτασε στο Σίδνεϋ - Φόβοι για νέα διασπορά

Κορωνοϊός Αυστραλία

Μετά από έναν μήνα στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας καταγράφηκε το πρώτο κρούσματα κορωνοϊού της ινδικής μετάλλαξης, προκαλώντας ανησυχία για μια νέα διασπορά του ιού ξανά στη χώρα, με αποτέλεσμα Αυστραλιανοί αξιωματούχοι να επαναφέρουν σήμερα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στην αυστραλιανή πόλη.

Το πρώτο κρούσμα από μετάδοση στην κοινότητα που εμφανίστηκε στην πόλη εδώ και πάνω από ένα μήνα είναι ένας άνδρας 50 ετών. Ο άνδρας μετέδωσε τον ιό στη σύζυγό του. Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας εξέδωσε προειδοποίηση αναφέροντας πάνω από 12 χώρους τους οποίους επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες ο μη κατονομαζόμενος άνδρας, περιλαμβανομένων εστιατορίων, καφέ και εμπορικών κέντρων.

Πιθανολογώντας ότι ο άνδρας αυτός είχε μολυνθεί από τις 30 Απριλίου, η περίπτωσή του φέρεται ότι είναι το πρώτο κρούσμα που εμφανίζεται στην πολιτεία αυτή από τις 31 Μαρτίου. Περαιτέρω εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο άνδρας κατέληξαν ότι μολύνθηκε με την παραλλαγή του ιού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και με την αλληλουχία πλήρους γονιδιώματος συνδέθηκε η περίπτωσή του με έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε στην Αυστραλία από τις ΗΠΑ.

κορωνοϊός Αυστραλία

Νέα περιοριστικά μέτρα στην Αυστραλία μετά την εμφάνιση κρούσματα μετά από έναν μήνα. ap images

Νέα περιοριστικά μέτρα μετά τον εντοπισμό νέου κρούσματος στο Σίδνεϋ

Ενόψει των ετήσιων εορτασμών για την Ημέρα της Μητέρας το προσεχές σαββατοκύριακο, που αναμένεται να συγκεντρώσουν πλήθη, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας επέβαλε όριο 20 ατόμων για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και δύο ατόμων για τους επισκέπτες σε οίκους ευγηρίας.

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στα δημόσια μέσα μεταφοράς και σε εσωτερικούς χώρους.

Όλοι οι περιορισμοί που αφορούν περίπου 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους στην μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της χώρας θα ισχύουν από σήμερα στις 17:00 τοπική ώρα και μέχρι το πρωί της Δευτέρας και θα καλύπτουν και τις γειτονικές περιοχές του Σίδνεϊ, Γουόλονγκονγκ, Σέντραλ Κόουστ και Μπλου Μάουντενς.

Η ταχεία ιχνηλάτηση, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα μέτρα στα σύνορα συνετέλεσαν ώστε να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας στην Αυστραλία, η οποία έχει καταγράψει 29.865 κρούσματα και 910 θανάτους από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Σημειώνεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να άρει την προσωρινή ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει ακόμη και για τους Αυστραλούς πολίτες από την σφοδρά πληγείσα Ινδία. Η Αυστραλία έχει απαγορεύσει όλες τις απευθείας πτήσεις από την χώρα μέχρι τις 15 Μαΐου.

Σημερινό δημοσίευμα της Sydney Morning Herald, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές, ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο πτήσεις για επαναπατριζόμενους θα πραγματοποιούνται προς την Ινδία κάθε εβδομάδα από τα μέσα αυτού του μήνα για την επιστροφή των περίπου 9.000 Αυστραλών.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον ωστόσο δήλωσε ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Μαΐου.

Αναστέλλει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα η Νέα Ζηλανδία

Από την πλευρά της η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε μερικώς την «ταξιδιωτική φούσκα» ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας της ανησυχίας που προκάλεσε η εμφάνιση του κρούσματος της ινδικής μετάλλαξης.

Ο υπουργός της Νέας Ζηλανδίας αρμόδιος για την διαχείριση της πανδημίας, Κρις Χίπκινς, δήλωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τα ταξίδια χωρίς υποχρεωτική καραντίνα από και προς την Νέα Νότια Ουαλία για όσο διαρκεί η έρευνα των αυστραλιανών αρχών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top