Κηδεία Φίλιππου: Λάβαρο με ελληνικό σταυρό στο φέρετρό του

Πένθιμες γκάιντες και τιμητικά αγήματα - Όλο το τελετουργικό

Δείτε στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star τι ορίζει το πρωτόκολλο για την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου

Με ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα θα ξεκινήσει η τελετή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β', ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών στις 9 Απριλίου.

Η τελετή αναμένεται να έχει διάρκεια μικρότερη της ώρας, συγκεκριμένα 50 λεπτά, και θα τελεστεί στις 15.00, τοπική ώρα στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Ουίνδσορ. Ο Φίλιππος θα ενταφιασθεί στη Βασιλική Κρύπτη του παρεκκλησιού.

Η κηδεία έχει σχεδιαστεί στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα, ο οποίος έφερε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου.

Δε θα έχει κόσμο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά θα μεταδοθεί ζωντανά.

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Αντίο» στον Φίλιππο με μία φωτογραφία

Συνολικά, μόλις 30 άτομα θα επιτραπεί να είναι παρόντες, ανάμεσά τους φυσικά η βασίλισσα, όλα όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένων των εγγονών του δούκα, και μέλη της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φορούν επίσημη πρωινή ενδυμασία με παράσημα, ενώ θα φορούν μάσκες για τον κορωνοϊό, όπως προβλέπουν οι οδηγίες.

Κηδεία Φίλιππου: Χωριστά θα περπατήσουν πίσω από το φέρετρο William - Harry

Μια μικρή τετραμελής χορωδία θα τραγουδήσει μουσικά κομμάτια, που είχε επιλέξει ο πρίγκιπας πριν από τον θάνατό του, χωρίς συνοδεία από το εκκλησίασμα.

Η βασίλισσα θα κάθεται μόνη της στη διάρκεια της τελετής.

Λάβαρο με τον ελληνικό σταυρό θα σκεπάζει το φέρετρο

Το φέρετρο του Φίλιππου θα καλύπτεται από την προσωπική του σημαία, το σπαθί του και το καπέλο, που φορούσε ως αξιωματικός στο Βασιλικό Ναυτικό.

Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε 4 τμήματα.

Σημαία Φίλιππος κηδεία

Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, που θα σκεπάσει το φέρετρό του

Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία.

Δίπλα είναι ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο, από την ελληνική σημαία, ως σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του

Κάτω αριστερά, θα βρίσκονται οι άσπρες και μαύρες λωρίδες. Αποτελούν το έμβλημα των Μαουντμπάτεν

Τέλος, κάτω δεξιά θα υπάρχει ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου.

Όλο το τελετουργικό της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου

Στις 11 π.μ. τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), το Πρώτο Τάγμα Γρεναδιέρων θα μεταφέρει το φέρετρο του Φιλίππου, καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του, από το Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ στην Εσωτερική Αίθουσα του πύργου.

Κηδεία Φίλιππου: Το πρωτόκολλο του τελετουργικού

Στις 2 μ.μ. (16:00 ώρα Ελλάδας) θα αρχίσει το τελετουργικό και μέσα σε 15 λεπτά θα παραταχθούν στην αυλή του Πύργου στρατιωτικά αποσπάσματα από σώματα με τα οποία ο Φίλιππος είχε ειδικές στρατιωτικές σχέσεις, όπως το Βασιλικό Ναυτικό, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες, η Φρουρά των Γρεναδιέρων, το Βασιλικό Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων Γκούρκα, το Σώμα Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι Χαϊλάντερς.

Το Ιππικό του Βασιλικού Οίκου και οι Πεζοί Φρουροί θα παραταχθούν στην περίμετρο της αυλής.

Από τις 2:20 μ.μ έως τις 2:27 μ.μ. (16:20-16:27 ώρα Ελλάδας), τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της οικογένειας του Φιλίππου, που δεν θα συμμετάσχουν στην πομπή, θα αναχωρήσουν με αυτοκίνητα για το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Πρίγκιπας Φίλιππος: To παλάτι στην Κέρκυρα όπου γεννήθηκε και βαπτίστηκε

Στις 2:27 μ.μ. (16:27 ώρα Ελλάδας) ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα Land Rover, στο σχεδιασμό του οποίου βοήθησε ο Φίλιππος, θα εισέλθει στην αυλή.

Στις 2:38 μ.μ. (16:38 ώρα Ελλάδας) το φέρετρο θα μεταφερθεί από την Εσωτερική Αίθουσα.

Οι ορχήστρες στην αυλή θα σιωπήσουν στις 2:40 μ.μ. (16:40 ώρα Ελλάδας) και το φέρετρο θα εξέλθει από την Επίσημη Είσοδο ένα λεπτό αργότερα.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στην πομπή, περιλαμβανομένων των τεσσάρων παιδιών του Φίλιππου --οι πρίγκιπες Κάρολος, Άντριου και Έντουαρντ και η πριγκίπισσα Άννα, μαζί με τα εγγόνια Ουίλιαμ και Χάρι-- θα αναχωρήσουν από Επίσημη Είσοδο πίσω από το φέρετρο, το οποίο θα τοποθετηθεί πάνω στο Land Rover.

Στις 2:44 (16:44 ώρα Ελλάδας) η βασίλισσα θα αναχωρήσει από την Είσοδο του Μονάρχη με το αυτοκίνητο, που είναι γνωστό ως State Bentley. Θα ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος και το αυτοκίνητο θα φτάσει στο πίσω μέρος της πομπής.

Καθώς η πομπή και το αυτοκίνητο θα κατευθύνονται προς το παρεκκλήσι, τιμητικό άγημα θα πυροβολεί ανά λεπτό και θα ηχεί καμπάνα.

Η Bentley της βασίλισσας θα σταματήσει στο παρεκκλήσι, όπου θα την υποδεχθεί ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ Ντέιβιντ Κόνερ, ο οποίος θα τη συνοδεύσει στο κάθισμά της.

Το φέρετρο θα φθάσει στις 2:53 μ.μ. (16:53 ώρα Ελλάδας). Θέσεις στο Horseshoe Cloister θα έχουν πάρει οι σύμβουλοι άμυνας της Κοινοπολιτείας από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

Land Rover κηδεία Φιλίππου

To ειδικά διαμορφωμένο Land Rover, στο οποίο θα τοποθετηθεί το φέρετρο του Φιλίππου / Πηγή φωτογραφίας: AP

Στα δυτικά σκαλιά θα παραταχθεί, αφού αφιππεύσει, ένα απόσπασμα του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Από τις γκάιντες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα ηχήσει το «Still» μόλις το Land Rover σταματήσει στα σκαλιά. Άνδρες των Βασιλικών Πεζοναυτών θα σηκώσουν το φέρετρο, ενώ οι γκάιντες θα παίζουν το «Side».

Στις 3 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας) θα τηρηθεί σε όλη τη χώρα ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη, όπως και τη λήξη, θα σημάνει ένας πυροβολισμός από τον ανατολικό κήπο.

Στην κορυφή των σκαλοπατιών, το φέρετρο θα υποδεχθεί ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού θα κλείνουν, οι γκάιντες θα παίζουν το «Carry On».

Το φέρετρο θα τοποθετηθεί σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού. Πάνω σε μαξιλάρια θα είναι τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φίλιππου --κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με διάσημα από τη Δανία και την Ελλάδα.

Την κηδεία θα τελέσει ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα κατέβει στη συνέχεια στη Βασιλική Κρύπτη.

Ένας ταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας θα παίξει με την γκάιντα έναν θρήνο. Θα ακολουθήσει το «Εγερτήριο» από τους σαλπιγκτές του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Οι σαλπιγκτές του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών θα ανακρούσουν στη συνέχεια το «Action Stations», κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα πει στη συνέχεια την ευχή, μετά την οποία θα ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος.

Η βασίλισσα και οι άλλοι πενθούντες θα αναχωρήσουν στη συνέχεια από το παρεκκλήσι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top