Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν για τις εξελίξεις στην Κριμαία

Πρόταση για σύνοδο κορυφής σε τρίτη χώρα

Τηλεφωνική επικοινώνια με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο Τζο Μπάιντεν. Ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Star στην Ουάσιγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη. (13/04)

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τη συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το Reuters, τόνισε την «ακλόνητη δέσμευση» της Ουάσινγκτον στην κυριαρχία της Ουκρανίας και εξέφρασε την ανησυχία της για την ανάπτυξη του ρωσικού στρατού.

Στόλτενμπεργκ: Ανησυχία για τις κινήσεις της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία

Ο Μπάιντεν πρότεινε επίσης η επόμενη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών να πραγματοποιηθεί σε τρίτη χώρα και ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας, όπως στις κυβερνοεπιθέσεις και την παρέμβαση σε εκλογές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν που συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενόψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας. 

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας για την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω της επιθετικής ρητορικής και της παραπληροφόρησης, της αύξησης των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός και της κυκλοφορίας  στρατευμάτων στην κατεχόμενη Κριμαία και κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν τη σημασία της προώθησης του κράτους δικαίου και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των θεσμών της Ουκρανίας, τη στήριξη των προσπαθειών κατά της διαφθοράς και την προώθηση των φιλοδοξιών της για την Ευρωατλαντική ένταξη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top