Μακρόν: «Η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές»

Οι κατηγορίες του Γάλλου Προέδρου προς τον Ερντογάν

Ερντογάν - Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Τρίτη για απόπειρα ανάμειξης της Τουρκίας στις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022. 

Αναφερόμενος στη διαμάχη για το θρησκευτικό ζήτημα, που ξέσπασε μετά την ομιλία του το φθινόπωρο στην οποία αναφέρθηκε σε «ισλαμιστικές αποσχιστικές τάσεις», ο Μακρόν καταφέρθηκε εναντίον «μιας πολιτικής κρατικών ψευδών που αναπαράγονται από τα όργανα του Τύπου που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος», καθώς και «από ορισμένα μεγάλα δίκτυα που ελέγχονται από το Κατάρ». 

Μακρόν Ερντογάν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν κατηγορεί την Τουρκία για ανάμειξη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2022. AP Images

Ο Ερντογάν είχε κατηγορηθεί για ανάμιξη σε εκλογές, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όταν είχε ζητήσει το 2017 από τους Γερμανοτούρκους ψηφοφόρους να ψηφίσουν εναντίον του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ

«Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι. Επισήμανα από την αρχή της χρονιάς μια βούληση του Ερντογάν να επιστρέψει στη σχέση. Θέλω να πιστεύω πως αυτό είναι δυνατόν», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμιά «εχθρική διάθεση έναντι της Τουρκίας».

Τόνισε, επίσης, ότι η Γαλλία υπήρξε πολύ σαφής: «Όταν υπήρξαν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τις καταδικάσαμε και αναλάβαμε δράση στέλνοντας φρεγάτες», είπε, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρο» με την Άγκυρα. 

Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία και να γίνουν τα πάντα για να μην γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη και προχωρήσει προς περισσότερο θρησκευτικό εξτρεμισμό ή προς αρνητικές για γεωπολιτικές επιλογές για τη Γαλλία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top