Τουρκία: Συνελήφθησαν τρία στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση εναντίον Κούρδων ανταρτών

Τουρκία συλλήψεις
Βίντεο από συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις υπέρ του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τρία στελέχη τοπικών οργανώσεων του φιλοκουρδικού Kόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο πλαίσιο επιχείρησης εναντίον Κούρδων ανταρτών, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10 συλλήψεις.

Η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός της, Οζτούρκ Τουρκντογάν, συνελήφθη σε επιχείρηση της αστυνομίας στο σπίτι του σήμερα το πρωί. Το IHD έγραψε στο Twitter ότι δικηγόροι του αναζητούν πληροφορίες για την υπόθεση.

«Ο πρόεδρος της Ένωσης Άνθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας, Οζτούρκ Τουρκντογάν με αστυνομική επιχείρηση που έγινε σήμερα το πρωί συνελήφθη. Οι σταδιακά  όλο και πιο βίαιες διωξεις σε βάρος των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να τερματιστούν κι ο δικηγόρος και υπερασπιστής δικαιωμάτων, Οζτούρκ Τουρκντογάν πρέπει αμέσως να αφεθεί ελεύθερος», αναφέρει το tweet της οργάνωσης. 

Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας την Τετάρτη με αίτημα να απαγορευθεί το HDP για φερόμενες σχέσεις με Κούρδους μαχητές. Το HDP χαρακτήρισε τις διώξεις «πολιτικό πραξικόπημα».

Η αστυνομία εξαπέλυσε ταυτόχρονα επιδρομές σε τέσσερις περιοχές και μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος στη συνοικία Καγκιτάνε της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου της συνοικίας Μπεσίκτας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον 15 ατόμων.

Το HDP έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών τον τελευταίο καιρό, με το ακροδεξιό κόμμα που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαιτεί να τεθεί εκτός νόμου.

Την ίδια ώρα τα ποσοστά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού πέφτουν στις δημοσκοπήσεις, καθώς η τουρκική οικονομία ασθμαίνει, κυρίως εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία κανονικά θα διεξαχθούν το 2023.

Το HDP, χαρακτήρισε «βαρύ πλήγμα για τη δημοκρατία και το κράτος του νόμου στην Τουρκία την πρωτοβουλία να τεθεί εκτός νόμου» και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει τον αγώνα του για δημοκρατικές πολιτικές στη χώρα.

Το ίδιο και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ε. Ιμάμογλου, ο οποίος είπε πως η μήνυση για το κλείσιμο του κόμματος ΗDP και η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα του προέδρου του, Γκεργερλίογλου, αποτελούν στοιχεία παραβίασης της δημοκρατίας. Πρόσθεσε επίσης πως θα συνεχίσουν από κοινού να χτίζουν τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας.

Εάν απαγορευθεί, το HDP, όπως έχει συμβεί ήδη επανειλημμένα στο παρελθόν και με άλλα κόμματα που εκπροσωπούσαν την κουρδική μειονότητα, αναμενεται να ανασυγκροτηθεί και να κατέβει στις εκλογές με νέο όνομα.

Χθες, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη κατήγγειλαν τις κινήσεις της Τουρκίας να θέσει εκτός νόμου το HDP, τονίζοντας ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία με το πρόσχημα ότι το κόμμα διατηρεί σχέσεις με το PKK.

Η απάντηση της Τουρκίας στην παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ

Άμεση ήταν η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Οι  δηλώσεις κάποιων κρατών σχετικά με τις εξελίξεις στην τούρκικη Βουλή δεν συνάδουν με την αρχή του κράτους δικαίου.

Η βουλευτική ιδιότητα του Γκεργκερλίογλου, σε βάρος του οποίου υπήρχε οριστική καταδίκη, καταργήθηκε με την ανάγνωση της εν λόγω οριστικής απόφασης στην γενική συνέλευση, με τρόπο σύμφωνο με το Σύνταγμα και τον εσωτερικό κανονισμό της τουρκικής Βουλής. Η διαδικασία  εφαρμόζεται σύμφωνα με κανόνες δικαίου όπως γίνεται και σε άλλα κοινοβούλια.

Ο  εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο πλαίσιο του νόμου περί πολιτικών κομμάτων και του Συντάγματος, υπέβαλε μήνυση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας το κλείσιμο του HDP με το αιτιολογικό πώς προέβησαν σε δηλώσεις και ενέργειες με τρόπο που δείχνει πως δεν αποδέχονται τους οικουμενικούς και δημοκρατικούς κανόνες δικαίου, διότι κινούνται από κοινού με την τρομοκρατική οργάνωση PKK και τις υπαγόμενες σε αυτήν οργανώσεις και διότι δραστηριοποιούνται ως προέκταση παράνομης οργάνωσης.

Στο διάστημα αυτό όλοι πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του Συνταματικού Δικαστηρίου. Ο σχολιασμός μιας τρέχουσας νομικής διαδικασίας αποτελεί παρέμβαση στη δικαιοσύνη. 

Τα πολιτικά κόμματα αποτελούν απαραίτητα στοιχεία της δημοκρατικής πολιτικής ζωής. Ωστόσο είναι θεμελιώδες, να πραγματοποιούν τις δραστηριότητες με ειρηνικές τρόπους τους και στο πλαίσιο των οικουμενικών και δημοκρατικών κανόνων δικαίου. 

Καλούμε τους ασυνεπείς κύκλους που επιχειρούν να επέμβουν στα εσωτερικά μας να επιδείξουν σεβασμό στην δικαστική διαδικασία που διεξάγεται από ανεξάρτητα δικαστήρια».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top