Κορωνοϊός: Γιατί δε μειώνονται οι νεκροί στις χώρες που γίνεται το εμβόλιο

Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της κατάταξης του Bloomberg

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star στις 23/1 για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα εμβόλια. 

Αν και έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού σε πολλές χώρες του κόσμου, η κατάταξη «Covid Resilience» του Bloomberg σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας παγκοσμίως δε φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα γιατί οι χώρες που έχουν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του εμβολιασμού δεν παρουσιάζουν μείωση στους νεκρούς και τις νέες μολύνσεις.

«Πόλεμος» για τα εμβόλια του κορωνοϊού: Κόντρα ΕΕ με AstraZeneca και Pfizer

Υπενθυμίζεται ότι η κατάταξη διαμορφώνεται βάσει βαθμολογιών στις οικονομίες άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 10 βασικές μετρήσεις: από την αύξηση των κρουσμάτων έως το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας και τα τεστ ανίχνευσης. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα του τοπικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ο αντίκτυπος των περιορισμών και των συνθηκών lockdown στη ζωή των πολιτών, όπως το κλείσιμο της οικονομίας και η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Moderna: Αποτελεσματικό το εμβόλιο στις δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Bloomberg κατάταξη

κορωνοϊός παγκόσμια κατάταξηκατάταξη Bloomberg τελευταίες θέσεις

Στην κορυφή της κατάταξης χώρες που δεν έχουν αρχίσει τους εμβολιασμούς

Η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ταϊβάν, βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης. Οι χώρες αυτές, παρόλο που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους φαίνεται ότι διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο την εξέλιξη της πανδημίας. «Σύμμαχοί» τους είναι η χαμηλή μεταδοτικότητα και ο ήπιος καιρός, που βοηθούν στη διατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας τους.

Από την άλλη, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του εμβολιασμού, κατάφεραν να βρίσκονται στην πρώτη 15άδα και αυτό χάρη στον γρήγορο ρυθμό της διάθεσης των εμβολίων, καθώς χορηγούν έως και 40 δόσεις ανά 100 άτομα. Στο Ισραήλ, ωστόσο, οι νέες μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το Ισραήλ σημείωσε ρεκόρ θανάτων αυτόν τον μήνα, παρόλο που οι Ισραηλινοί ερευνητές κάνουν λόγο για μικρή βελτίωση στον αριθμό των νοσηλειών από κορωνοϊό.  

Γιατί δε μειώνονται οι θάνατοι παρά τους εμβολιασμούς

Όπως επισημαίνουν ερευνητές στο Bloomberg, το πόσο γρήγορα θα μειωθεί το ποσοστό των μολύνσεων και της θνησιμότητας στο Ισραήλ και τα ΗΑΕ παρακολουθείται στενά. Παράλληλα, παραμένει ακόμα αβέβαιο με το εάν οι άνθρωποι μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό ακόμα και αν ο εμβολιασμός τους εμποδίζει να νοσήσουν. 

Επίσης, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού, όπου οι καταστάσεις είναι λιγότερο ελεγχόμενες από ό, τι στις δοκιμές, καθώς λόγω του αυξημένου εμβολιασμού, οι άνθρωποι αρχίζουν να κινούνται περισσότερο και να λαμβάνουν λιγότερες προφυλάξεις, όπως για παράδειγμα το να πηγαίνουν σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.

Ανέβηκε στην κατάταξη η Ελλάδα

Στην προηγούμενη κατάταξη του Bloomberg η χώρα μας βρισκόταν στην τελευταία τριάδα.

Ωστόσο, η μείωση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων ασθενών και του ημερήσιου αριθμού νεκρών από κορωνοϊό την «ανέβασαν» 19 θέσεις στην κατάταξη και συγκεκριμένα στην 31η θέση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top