Brexit: Μισέλ και φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν τη συμφωνία

Αναμένεται και η υπογραφή του Μπόρις Τζόνσον

brexit

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν , Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπέγραψαν σήμερα το πρωί τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Brexit: H Ε.Ε ενέκρινε και γραπτώς την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας

 Η συμφωνία θα υπογραφεί τώρα από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, πριν εφαρμοστεί προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα πολλών μηνών εντατικών διαπραγματεύσεων στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ενότητας. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία που προστατεύει πλήρως τα θεμελιώδη συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί σταθερότητα και προβλεψιμότητα για πολίτες και εταιρείες», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Brexit: H ΕΕ ενέκρινε την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας με τη Βρετανία

Στη συνέχεια, αυτή η συμφωνία θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προτού κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Brexit: Τι περιλαμβάνεται στην συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βρετανία - ΕΕ

«Σε μείζονα ζητήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα ισχύει για την αλλαγή του κλίματος, εν όψει της COP 26 στη Γλασκόβη και για την παγκόσμια απάντηση στις πανδημίες, ιδίως με μια πιθανή συνθήκη για τις πανδημίες. Όσον αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις, θα επιδιώξουμε συνεργασία σε συγκεκριμένα θέματα που βασίζονται σε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που πρέπει να συζητούνται σε τακτική βάση, όπως κάνουμε με τους στρατηγικούς μας εταίρους και ανυπομονώ για μια τέτοια συνεργασία», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top