Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται σε κοινή απάντηση στην τρομοκρατία

Τι δήλωσαν Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν, Μακρόν, Μέρκελ, Κουρτς και Ρούττε

τηλεδιάσκεψη για τρομοκρατία

Γρήγορη, συντονισμένη και συστηματική ευρωπαϊκή απάντηση στην τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση εξέτασαν κατά την τηλεδιάσκεψη που ολοκλήρωσαν το μεσημέρι της Τρίτης οι Καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας, ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργος της Ολλανδίας και οι επικεφαλής Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του Star Θάνου Αθανασίου, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος και οργάνωσε την τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει με τους θεσμούς μια συστηματική προεργασία με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου (10 και 11) που θα περιλαμβάνει:

-    ενίσχυση του αντιτρομοκρατικού οπλοστασίου της ΕΕ (επικαιροποίηση των μέτρων του 2015),

-    ενίσχυση της συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας των Κρατών Μελών της ΕΕ,

-    συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης με έμφαση στο διαδίκτυο,

-    την αναμόρφωση της διάστασης ασφαλείας της ζώνης Σένγκεν, τόσο στο επίπεδο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, όσο και της ανταλλαγής πληροφοριών στο εσωτερικό

Τι είπε ο Καγκελάριος της Αυστρίας

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς, ο οποίος βρέθηκε στο μέγαρο τον Ηλυσίων έδωσε έμφαση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τους μαχητές που επιστρέφουν από τα πεδία των μαχών, την προστασία των συνόρων και τη διαχείριση της μετανάστευσης, αλλά και τη συστηματική καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίηση του λεγόμενου πολιτικού ισλάμ στο διαδίκτυο και την κοινωνία. Ευχαρίστησε δε τα ΚΜ και τους θεσμούς για την αλληλεγγύη που επέδειξαν στην Αυστρία.

Τι ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για διαμάχη του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας με την ίδια τη δημοκρατία και όχι για κάποια αντιπαράθεση μεταξύ των θρησκειών.

Η ίδια τόνισε την ανάγκη για τη συνεργασία ασφαλείας στο πλαίσιο του Σένγκεν και την επίτευξη συμβιβασμού με τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης το διαδίκτυο. Σημείωσε δε και την προ ημερών αναφορά του Προέδρου Σαρλ Μισέλ σε σχέση με την προώθηση των δημοκρατικών αξιών στον ισλαμικού θρησκεύματος πληθυσμό με την εκπαίδευση των ιμάμηδων και τον  έλεγχο των ισλαμικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τι είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι δεν πρέπει να τροφοδοτούμε ποτέ την ένταση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και ξεκαθάρισε ότι η μάχη δεν είναι μεταξύ θρησκειών, ή εντόπιων και μεταναστών, αλλά μάχη του πολιτισμού με τη βαρβαρότητα.

Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τη μετατροπή των τόπων λατρείας σε τόπους ριζοσπαστικοποίησης, αλλά και να τερματίσει την ξένη επιρροή επί θρησκευτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ μέσω σκοτεινών διαδρόμων χρηματοδότησης.

Τι είπε ο Σαρλ Μισέλ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι οι 27 οφείλουν να επιταχύνουν την εφαρμογή των αποφάσεων του 2015, να περιοριστεί ο χώρος δικαιολόγησης της βίας, αλλά και να προχωρήσει η ευρωπαϊκού τύπου εκπαίδευση των ιμάμηδων στη ΕΕ, με έμφαση τις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες της ΕΕ. Σημείωσε τέλος την ανάγκη για διπλωματική συνεργασία με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τι είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν

Τέλος  η Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι ελευθερίας και ασφάλεια πρέπει να συμβαδίζουν, η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη με την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και των γενεσιουργών αιτίων του ριζοσπαστισμού, υπό το πρίσμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σχετικό πλήρες πλάνο τις επόμενες εβδομάδες. Η ίδια έδωσε έμφαση στο διαδίκτυο και την επικείμενη οδηγία επί των ψηφιακών υπηρεσιών (digital services act). Τέλος αναφερόμενη στο Σένγκεν, προχώρησε σε ανασκόπηση των ως τώρα δράσεων της Κομισιόν για την επικαιροποίηση το χώρου ελεύθερης κυκλοφορίες, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα για την προώθηση και διεκόλυνση της αστυνομικής συνεργασίς και ανταλλαγής πληροφοριών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top