Σεισμός Τουρκία: Τα δάκρυα του διασώστη κι ο διάλογος μέσα από τα ερείπια

Θαύμα μέσα στα χαλάσματα - Στους 91 οι νεκροί

Μια μάνα κλαίει πάνω από τα χαλάσματα στη Σμύρνη, αναζητώντας τα τέσσερα παιδιά της κάτω από τα χαλάσματα της πολυκατοικίας, που έπεσε σαν χάρτινος πύργος, μετά από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής. Μετά από 65 μέρες οι διασώστες καταφέρνουν να απεγκλωβίσουν υγιές ένας τρίχρονο κοριτσάκι, το οποίος δεν άφηνε με τίποτα το χέρι του διασώστη της, ενώ μετά από 58 ώρες σώθηκε από τα συντρίμμια και μια 14χρονη κοπέλα. 

Είναι οι ιστορίες των απλών ανθρώπων που επλήγησαν από τον σεισμό και συγκλονίζουν όλον τον κόσμο. 

Η μικρή Ελίφ δεν άφηνε λεπτό το δάχτυλο του σωτήρα της

Μετά από 65 ώρες από τον φονικό σεισμό των 6.6 Ρίχτερ στη Σμύρνη, οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν από τα ερείπια την τρίχρονη Ελίφ, το τέταρτο παιδί της μητέρας, η οποία είχε διασωθεί προχθές με τα τρία παιδιά της, το ένα εκ των οποίων εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο. 

Το κοριτσάκι όταν απεγκλωβίστηκε από τα συντρίμμια, άρπαξε και κρατούσε σφιχτά το δάχτυλο του άνδρα που την έσωσε. 

«Κρατούσε το δάχτυλο ενός συναδέλφου διασώστη από το προσωπικό. Όλοι συγκινηθήκαμε από αυτό. Η Ελίφ ήταν θαύμα για μας, το θαύμα εδώ ήταν εκείνη. Είναι ο πραγματικός ήρωας. Εμείς κάναμε μόνο το καθήκον μας», δήλωσε ένας από τους πυροσβέστες. 

Συγκινημένος και ο διασώστης που συνόδευσε μέχρι το ασθενοφόρο το παιδί.

«Εκείνη τη στιγμή εγώ άπλωσα το χέρι μου για να καθαρίσω το πρόσωπο της Ελίφ και άρπαξε το δάχτυλό μου. Όσες φορές και να το πω αυτό συγκινούμαι. Η Ελίφ δεν άφηνε το δάχτυλό μου. Τώρα είναι στο νοσοκομείο, είναι καλά. Της στέλνω πολλά μα πολλά φιλιά, τέτοια χαρά μου έδωσε που την έβγαλα», είπε.
 

Σεισμός Σμύρνη: Βίντεο από drone δείχνει το μέγεθος της καταστροφής

«Τα μωρά μου πρέπει να είναι στον ήλιο»

Τα δάκρυα μιας μάνας που σπάραζε για τα τέσσερα παιδιά της έσπασαν καρδιές. Στεκόταν πάνω στα χαλάσματα, δίπλα από τους διασώστες που άοκνα προσπαθούσαν να τα εντοπίσουν κάτω από τα συντρίμμια.

 

«Τα μωρά μου…τα μωρά μου», φώναζε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα και οι διασώστες φώναζαν ο ένας στον άλλον πως έχει τέσσερα παιδιά και δεν πρέπει να σταματήσουν λεπτό να τα αναζητούν. 

«Θέλω τα μωρά μου. Τα μωρά μου πρέπει να είναι στον ήλιο… πρέπει να είναι στον ήλιο», φώναζε απαρηγόρητη, ελπίζοντας πως θα γινόταν το θαύμα και θα άκουγε το κλάμα τους ή τη φωνή τους. 

Σώθηκε μετά από 58 ώρες 

Οι διασώστες κατάφεραν, επίσης, χθες τα μεσάνυχτα να διασώσουν κι ένα 14χρονο κορίτσι, την Ιντίλ, η οποία βρισκόταν επί 58 ώρες κάτω από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας όπου διέμενε. 

Συγκλονιστικός είναι ο διάλογος που είχε το κορίτσι με τον άνθρωπο που προσπαθούσε να την απεγκλωβίσει από τους τόνους χαλασμάτων που την είχαν καταπλακώσει. 

-Η μητέρα σου ήταν κοντά σας όταν έγινε ο σεισμός;
-Όχι μόλις είχε βγει
-Τότε η μητέρα σου σε περιμένει έξω πολύ πιθανόν
-Πως λένε την αδελφή σου είπες;
-Ιπέκ
-Ιπέκ…Προσεκτικά, μην βγάλεις αυτό από τη μύτη σου, εντάξει;
-Ναι
-Πώς με λένε εμένα;
-Βατίρ.
-Από που;
-…
-Από που;
-Από το Μπαλίκεσιρ
-Θα βγούμε από εδώ…εντάξει; Θα βγούμε όλοι μαζί…
- Η αδελφή σου ήταν μαζί σου έτσι;
-Νομίζω ότι ξάπλωσε κάπου σε σχήμα C
-Τι σου είπε την τελευταία φορά που την είδες;
-Ήθελε νερό, μετά άρχισαν να έρχονται ήχοι από την πόρτα μου, άρχισε να τρέμει, δάγκωσε τα χέρια της, μετά το πρόσωπό της ήταν πολύ ζεστό, μετά έγινε σαν πάγος ξαφνικά.
-Θα την σώσουμε κι αυτήν…εντάξει;

Οι νεκροί στην Τουρκία έχουν φτάσει τους 79 και εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμη παραπάνω, καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top