Τουρκία: Θρήνος στα ερείπια – Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Συνεχίζονται με αγωνία οι έρευνες για επιζώντες

Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, ανοικτά στη Σάμο, κατέβαλαν όλη τη νύχτα μέλη σωστικών συνεργείων στη δυτική Τουρκία, στην επαρχία της Σμύρνης.

Ο φονικός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 804, με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν μάχη με τον χρόνο.

Τουρκία: Τσουνάμι σαρώνει τα παράλια της Σμύρνης

Νοσοκομεία της Σμύρνης, γεμάτα ασθενείς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκάστηκαν να διακομίσουν εσπευσμένα ασθενείς σε δομές υγείας άλλων τουρκικών πόλεων, για να μπορέσουν να εισαγάγουν τραυματίες.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός που έγινε αισθητός ως την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ενώ προκάλεσε μίνι τσουνάμι, το οποίο πλημμύρισε τους δρόμους της Σεφερίχισαρ, τουρκικής πόλης κοντά στο επίκεντρο.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 470 μετασεισμοί. Στα 9 από τα 17 γκρεμισμένα κτίρια έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες διάσωσεις, ενώ συνεχίζονται στα άλλα 8 κτίρια. Έχουν ανατεθεί καθήκοντα σε 4,995 ανθρώπους για τις έρευνες ενώ διατέθηκαν και 20 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά καθώς 683 οχήματα για την ενίσχυση των ερευνών. 

Το κέντρο Επειγότων και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) μοίρασε 960 αντίσκηνα, 4,500 κουβέρτες, 3,692 κρεβάτια, 3000 σεντόνια ενώ η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος μοίρασε 2,049 αντίσκληνα, 6,888 κρεβάιτα και 16,050 κουβέρτες. 

Σήμερα το πρωί διασώθηκε στη συνοικία Μπαϊρακλί μία 38χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών που είχε παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια της πολυκατοικίας τους, ωστόσο οι εργασίες διάσωσης για τα δεκάχρονα δίδυμα και τα εξάχρονο και τρίχονο παιδιά της συνεχίζονται. 

Στις εργασίες χθες συμμετείχε προσωπικά και ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί ο οποίος μπροστά από τις κάμερες συνομίλησε τηλεφωνικά με την Μπουσέ η οποία ήταν πανικόβλητη και ακουγόταν η φωνή της από το κινητό να φωνάζει «βοήθεια». Η Μπουσέ διασώθηκε τελικά τα μεσάνυχτα αφού έμεινε κάτω από τα ερείπια για 9,5 ώρες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top