Τουρκία: Τέσσερις φορές μεγαλύτερος ο πληθωρισμός σύμφωνα με έρευνα

Το ευρώ πλησιάζει τις 10 λίρες μετά τη νέα υποτίμηση

τούρκικη λίρα

Στις 10 τουρκικές λίρες πλησιάζει το ευρώ έπειτα από τη νέα υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ενώ σύμφωνα με Τούρκους οικονομολόγους ο πληθωρισμός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από αυτό που ανακοινώθηκε δημοσίως τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό (ENAG) η οποία αποτελείται από ακαδημαϊκούς από τουρκικά πανεπιστήμια, ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν 11,8% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι και σχολιαστές αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των αριθμών. Δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία για αλλαγές στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ. 

Πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης απολύσει περίπου 12 ανώτερους αξιωματούχους στην Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία με διάταγμα εδώ και δύο χρόνια που αναδείχθηκε στην προεδρία της χώρας. Αυτό προκάλεσε υποψίες ότι το θεσμικό όργανο έχει συμβιβαστεί πολιτικά. 

Επικεφαλής Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ο Μοχάμεντ Τζαχίτ Σιρίν. Διορίστηκε τον Μάιο και είναι παντρεμένος με την ιδιωτική γραμματέα της συζύγου του Ερντογάν, Εμινέ. Ο πρόεδρος ήταν κουμπάρος στο γάμο του ζευγαριού τον περασμένο Ιούνιο. 

Δημοσιεύματα το 2018 ανέφεραν ότι η Στατιστική Υπηρεσία διατάζει τους λιανοπωλητές να μειώνουν προσωρινά τις τιμές, προτού εμφανιστούν οι υπάλληλοι για να συλλέξουν δεδομένα. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος τους τελευταίους τρεις μήνες ακόμη και μετά τη λίρα που έφτασε σε νέα ρεκόρ υποτίμησης. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top