Κορωνοϊός: Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν την Αχίλλειο πτέρνα του

Tα νέα δεδομένα από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που αλλάζουν το παιχνίδι

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star γιατί είχαν διακοπεί οι δοκιμές του εμβολίου της Astra Zeneca την πρώτη φορά

Νέα δεδομένα μπαίνουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ υποστηρίζουν ότι έκαναν μία πρωτοποριακή ανακάλυψη που αλλάζει το παιχνίδι στη μάχη κατά του Covid-19.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Science», βραχυπρόθεσμα η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιστοποίηση της θεραπείας κατά του κορωνοϊου, ενώ μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τη μόλυνση από τον ιό.

AstraZeneca: Αρρώστησε και δεύτερη εθελόντρια των δοκιμών του εμβολίου

Με επικεφαλής την καθηγήτρια Christiane Schaffitzel από τη Σχολή Βιοχημείας του Μπρίστολ, και τον καθηγητή Imre Berger από το Κέντρο Minimal Biology του Max Planck Bristol, ομάδα βιοχημικών και ομάδα που χρησιμοποιεί ισχυρά μικροσκόπια που «παγώνουν» τον ιό και επιτρέπουν την εξέταση του με μικρή λεπτομέρεια, συνεργάστηκαν αποτελεσματικά στον αγώνα κατά της νόσου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, ανακαλύπτοντας την «αχίλλειο πτέρνα» του.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι θαμμένο βαθιά στις «ακίδες» που χρησιμοποιεί ο SARS COV-2 προκειμένου να «αγκιστρώνεται» σε ανθρώπινους οργανισμούς, υπήρχε ένα μικρό μόριο το οποίο ονομάζεται λινολεϊκό οξύ. Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί αυτό το λιπαρό οξύ για να συνδεθεί και να εξαπλωθεί. Ωστόσο με την νέα ανακάλυψη οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτή η διαδικασία σύνδεσης μπορεί να εμποδιστεί ώστε να καταστεί ενδεχομένως ο ιός μη μολυσματικός.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Σε επαφή με 38 παρασκευαστές εμβολίων

Για να συμβεί αυτό, απαιτείται μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων αλλά βραχυπρόθεσμα, η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να σημαίνει πολύ καλύτερες θεραπείες, χρησιμοποιώντας το ίδιο το λινολεϊκό οξύ (LA).Το σώμα δεν το παράγει φυσικά, αλλά το καταναλώνουμε στις δίαιτές μας και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των υγιών πνευμόνων μας.

Τρισδιάστατη απεικόνιση της πρωτεϊνης Spike του κορωνοϊού. Φωτογραφία: Bristol University

Γιατί η ανακάλυψη του λινολεϊκού οξέος βαθιά μέσα στον κορωνοϊό μπέρδεψε τους επιστήμονες

«Ήμασταν πραγματικά μπερδεμένοι από την ανακάλυψή μας και τις επιπτώσεις της», δήλωσε ο καθηγητής Berger. «Ο ιός αρπάζεται και διατηρείται ακριβώς αυτό το μόριο - αφοπλίζοντας πολλές από τις άμυνες του σώματος».

H ανακάλυψη αυτού του λιπαρού οξέος θεωρείται σημαντική από τους επιστήμονες, καθώς αποτελεί έναν τρόπο τα φάρμακα να φτάσουν στον ιό και να αναμετρηθούν μαζί του, αφοπλίζοντάς τον. «Η ανακάλυψή μας παρέχει τον πρώτο άμεσο σύνδεσμο μεταξύ του λιπαρού οξέος, των παθολογικών εκδηλώσεων της νόσου Covid-19 αλλά και του ίδιου του ιού» δήλωσε ο καθηγητής Berger. «Το ερώτημα τώρα είναι πώς να μετατρέψουμε αυτή τη νέα γνώση κατά του ιού και να νικήσουμε την πανδημία», πρόσθεσε ο καθηγητής Berger.

Από την άλλη πλευρά η καθηγήτρια Christiane Schaffitzel, τόνισε ότι η ανακάλυψη αυτή δίνει ελπίδες, καθώς οι επιστήμονες είχαν βρει μια παρόμοια λειτουργία στον ρινοϊό και έτσι κατάφεραν να σταματήσουν την μολυσματικότητά του.

Αναβάλλεται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ - Σε καραντίνα ο Σαρλ Μισέλ

«Από άλλες ασθένειες ξέρουμε ότι το παιχνίδι με μεταβολικές οδούς LA μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και πνευμονία. Αυτές οι παθολογίες παρατηρούνται όλες σε ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό. Μια πρόσφατη μελέτη ασθενών, έδειξε σημαντικά μειωμένα επίπεδα LA στους ορούς τους», εξήγησε η καθηγήτρια Schaffitzel, τονίζοντας ότι «η νόσος εξακολουθεί να προκαλεί εκτεταμένη καταστροφή και ελλείψει αποδεδειγμένου εμβολίου, είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε και άλλους τρόπους για την καταπολέμησή της».

«Η ανακάλυψή μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αντι-ιικά φάρμακα για τον τερματισμό και την εξάλειψη του ιού πριν εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα, σταματώντας τον σταθερά στα ίχνη του», πρόσθεσε.

Βρετανία: «Σκληραίνει» τα μέτρα ο Τζόνσον για να αποφύγει το lockdown

Πώς ο κορωνϊός προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα

Η επιφάνεια του σωματιδίου του κορονωϊού έχει πρωτεΐνες που κολλούν από αυτό γνωστές ως πρωτεΐνες Spike οι οποίες είναι ενσωματωμένες σε μια μεμβράνη. Έχουν την εμφάνιση μικροσκοπικών μικρών κορωνών, δίνοντας στον ιό το όνομά του (κορώνα). Μέσα στη μεμβράνη βρίσκεται το ιικό γονιδίωμα τυλιγμένο σε άλλες πρωτεΐνες. Το γονιδίωμα περιέχει όλες τις γενετικές οδηγίες για την παραγωγή μαζικών ιών.

Η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ ακυρώνεται για πρώτη φορά από το 1944

Μόλις ο ιός προσκολληθεί στο εξωτερικό ενός ανθρώπινου κυττάρου, η μεμβράνη του συγχωνεύεται με την ανθρώπινη κυτταρική μεμβράνη και οι γενετικές του πληροφορίες στο ανθρώπινο κύτταρο. Στη συνέχεια, ο ιός δίνει εντολή στο κύτταρο να αρχίσει να αναπαράγει το γονιδίωμά του και να παράγει τις πρωτεΐνες του. Αυτά στη συνέχεια συγκεντρώνονται σε πολλά νέα αντίγραφα του ιού τα οποία, κατά την απελευθέρωσή τους, μπορούν να μολύνουν πολλά περισσότερα κύτταρα. Οι ιικές πρωτεΐνες παίζουν διαφορετικούς ρόλους στην παθολογία του κορωνοϊού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top