Κορωνοϊός: Λίγο πριν το φράγμα των 200.000 νεκρών οι ΗΠΑ

Ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στις ΗΠΑ, σήμερα ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό, πλησιάζει τις 200.000, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την Ινδία, τη δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία σε αριθμό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το Reuters, κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως περίπου 800 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω του covid-19, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τους 2.806 θανάτους που καταγράφηκαν στις 15 Απριλίου.

Κορωνοϊός: Θετικός διαγνώστηκε συνεργάτης του Ντόναλντ Τράμπ

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι στις ΗΠΑ έως 200.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας.

Αν και ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων παρουσιάζει μείωση κατά περίπου 50% σε σχέση με τον Ιούλιο, στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά, κατά μέσο όρο 40.000 νέες μολύνσεις, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Σοκάρουν οι προβλέψεις

Αυτή τη στιγμή τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στις ΗΠΑ θα φτάσει τις 218.000 ως τις 10 Οκτωβρίου. Το Ινστιτούτο υγείας του πανεπιστημίου Washington προβλέπει, από την πλευρά του, ότι οι νεκροί από covid-19 στη χώρα θα φτάσουν τους 378.000 ως το τέλος του 2020 κι ότι ο ημερήσιος αριθμός θανάτων τον Δεκέμβριο θα αγγίξει τις 3.000.

Περισσότερο από το 70% όσων έχουν πεθάνει από κορωνοϊό στις ΗΠΑ ήταν άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.

Γρίπη και κορωνοϊός

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ δρ. Άντονι Φάουτσι έχει δηλώσει πως θα ήθελε ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού να πέσει κάτω από τις 10.000 προτού ξεκινήσει η περίοδος της γρίπης τον Οκτώβριο.

«Ποτέ, ποτέ μην υποτιμάτε την πανδημία. Και μην προσπαθείτε να δείτε την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων», προειδοποίησε ο Φάουτσι.

Από την πλευρά του ο διεθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, επίσης έχει προειδοποιήσει τους Αμερικανούς να προετοιμάζονται «για το χειρότερο φθινόπωρο που είχαμε ποτέ από άποψη δημόσιας υγείας», εκφράζοντας τον φόβο ότι μια ενδεχόμενη «διπλή πανδημία» covid-19 και γρίπης θα φέρει στα όριά του το σύστημα υγείας.

Το τρίτο κύμα

Καλιφόρνια, Τέξας και  Φλόριντα, οι τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ με τους περισσότερους κατοίκους, έχουν καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα covid-19 και έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τον αριθμό των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί στη Νέα Υόρκη, που ήταν επίκεντρο της πανδημίας στις αρχές του έτους.

Στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας οι ΗΠΑ ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα, πως είχαν 17% περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 7%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει άνοδο σε 20 από τις 50 Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πρώην επίκεντρων της επιδημίας, όπως το Νιού Τζέρσι και η Νέα Υόρκη, όπου επί μήνες παρατηρούνταν μείωση των μολύνσεων από covid-19.

Αν και οι ΗΠΑ παρατήρησαν μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων στις αρχές του καλοκαιριού, τα ποσοστά άρχισαν και πάλι να αυξάνουν τον Ιούλιο. Κατά το δεύτερο κύμα οι Πολιτείες της Αριζόνα, της Καλιφόρνια, της Φλόριντα και του Τέξας -μερικές από τις πιο πολυάνθρωπες της χώρας- έγιναν τα νέα επίκεντρα της πανδημίας.

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), Σκοτ Γκότλιμπ δήλωσε στο CNBC, ότι ανησυχεί πως ένα τρίτο κύμα της επιδημίας θα είναι πιο διάχυτο και θα επηρεάσει μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top