ΗΠΑ: Τουλάχιστον 24 νεκροί από τις πυρκαγιές – Εντολή εκκένωσης σε 500.000

Τουλάχιστον 100 φωτιές κατακαίουν τις Δυτικές Πολιτείες

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο Όρεγκον έλαβαν εντολή να εκκενώσουν τις εστίες τους, ενώ και οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης, του Πόρτλαντ, διατάχθηκαν να είναι έτοιμοι να φύγουν ανά πάσα στιγμή, καθώς οι τεράστιες πυρκαγιές που ενιχύονται από τους ισχυρούς ανέμους, κατακαίνε τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σχεδόν 100 πυρκαγιές έχουν κάψει μια έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις Δυτικές Πολιτείες, με το Όρεγκον να έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλες. 

Φωτιές ΗΠΑ

Πόλη φάντασμα η Μολάλα

Η Μολάλα, μια κοινότητα που απέχει 40 χιλιόμετρα νότια του Πόρτλαντ μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα, καλυμμένη με ένα στρώμα στάχτης. Πάνω από 9.000 κάτοικοι έφυγαν για να γλιτώσουν και μόνο 30 αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Περίπου το 10% των κατοίκων της Πολιτείας έλαβαν εντολή να φύγουν αμέσως από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι προειδοποιήθηκαν να «είναι έτοιμοι» να το κάνουν ανά πάσα στιγμή και οι υπόλοιποι να «προετοιμαστούν».

Φωτιές ΗΠΑ 2

Στο έλεος του πύρινου μετώπου - Χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν εντολής εκκένωσης

Οι πόλεις στα νοτιοανατολικά του Πόρτλαντ βρίσκονταν στο έλεος των ανέμων, αφού οι δύο από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στα όρη Κασκέιντ ενώθηκαν σε μία. Σήμερα, καθώς κόπασαν κάπως οι άνεμοι και ανέβηκε το επίπεδο υγρασίας, οι πυροσβέστες πέταξαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το νέφος του κίτρινου καπνού για να δουν πόσο κοντά βρίσκονται οι φλόγες.

Στην Καλιφόρνια, πάνω από 68.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή εκκένωσης. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στη ιστορία της Πολιτείας αυτής έχει κάψει μέχρι τώρα σχεδόν 3 εκατομμύρια στρέμματα στον Εθνικό Δρυμό του Μεντοσίνο, στα βορειοδυτικά του Σακραμέντο.

Έρευνες της αστυνομίας για εμπρησμό

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για εμπρησμό στο Όρεγκον. Ωστόσο, τουλάχιστον τέσσερα αστυνομικά τμήματα της Πολιτείας αυτής προειδοποίησαν τους πολίτες να μην πιστεύουν τα «ψευδή» μηνύματα που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, για παράδειγμα στο Facebook και το Twitter, από λογαριασμούς που υποτίθεται ότι ανήκουν στην αστυνομία, και κατηγορούν το αριστερό, αντιφασιστικό κίνημα Antifa ή τους ακροδεξιούς της ομάδας Proud Boy για τις πυρκαγιές.

Στα μέσα της εβδομάδας, η αστυνομία του Μέντφορντ είχε διαψεύσει μια «είδηση» ότι συνελήφθησαν για εμπρησμό πέντε μέλη των Proud Boy. Πρόκειται για μια ακροδεξιά οργάνωση, με μέλη αποκλειστικά άνδρες, που αυτοχαρακτηρίζεται «αδελφότητα των Δυτικών σοβινιστών».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top