Αποκάλυψη Nordic Monitor: Εμπλοκή Ερντογάν με ISIS και πετρέλαια

Τι αναφέρει απόρρητη έκθεση

Ερντογάν

Μεγάλες είναι οι αποκαλύψεις που έφερε στο φως απόρρητη έκθεση που περιήλθε στην κατοχή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ), πιθανότατα από αντίπαλες μυστικές υπηρεσίες και αφορά τις σχέσεις του Ερντογάν με το ISIS, το Κατάρ, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και το λιβυκό πετρέλαιο.

Ερντογάν: Οι κινήσεις στη Μεσόγειο γίνονται για να αποδοθεί δικαιοσύνη

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, τα στοιχεία «καρφώνουν» τον Ερντογάν, ενώ η έκθεση είναι ενδεικτική και του τρόπου με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση «παραπληροφορεί, διασπείρει ψεύδη, διαδίδει συνωμοσίες και χρησιμοποιεί τα media για να παραπληροφορεί το κοινό, δημιουργώντας ψεύτικες ιστορίες και χειραγωγώντας την κοινή γνώμη»

Ερντογάν: «Δε θα επιτρέψουμε την πειρατεία και τη ληστεία στη Μεσόγειο»

Τι αναφέρει το απόρρητο έγγραφο – Ποιος είναι ο συντάκτης

Tο 19 σελίδων έγγραφο φαίνεται να είναι μια μεταφρασμένη έκδοση μιας έκθεσης που εκπόνησε ξένος πράκτορας σχετικά με τις ευπάθειες στην Τουρκία πριν από τις εκλογές του 2015. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ευρήματα σχετικά με τους δεσμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τζιχαντιστικά δίκτυα, όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) και το εμπόριο πετρελαίου της οικογένειάς του με την ομάδα αυτή, καθώς και με τη Λιβύη και το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Bloomberg: Έτσι αποτυπώνεται στον χάρτη ο επεκτατισμός της Τουρκίας

H MIT, πήρε την έκθεση του συντάκτη που δεν κατονομάζεται και την προώθησε σε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΣ και του Γενικού Επιτελείου. Ένα από τα αντίγραφα βρέθηκε και στο γραφείο του Υποναυάρχου Σινάν Σουρέρ (Sinan Sürer), o οποίος ήταν το 2015 επικεφαλής «Πρώτης Αποτίμησης Πληροφοριών» στο Γενικό Επιτελείου Στρατού.

Τουρκία: Επίθεση στην Αγία Σοφία ετοίμαζε ο επικεφαλής των τζιχαντιστών

Οι διοργανωτές του ψευδοπραξικοπήματος, πάντα σύμφωνα με το Nordic Monitor, αναφέρει η ιστοσελίδα philenews, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του την έκθεση έως αν να ήταν αυτός ένας από τους συντάκτες της. Μέσα στο χάος της 15ης και 16ης Ιουλίου του 2015, η αστυνομία ερεύνησε και το γραφείο του,  καταγράφοντας το συγκεκριμένο έγγραφο ανάμεσα σε άλλα και απέστειλε τα στοιχεία στον εισαγγελέα.

Οι δολοπλόκοι δεν ανέφεραν ποτέ ότι το έγγραφο ανήκε στην ΜΙΤ και ότι ο Σουρέρ ήταν απλά ένας από τους αποδέκτες του. Και το γεγονός ότι το έγγραφο «ανέφερε επίσης τους δεσμούς του Eρντογάν και της οικογένειάς του με ένοπλους τζιχαντιστές, ανάμειξη στο εμπόριο πετρελαίου από το ISIS, εκμετάλλευση των πετρελαϊκών ερευνών στη Λιβύη, και τους δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αγνοήθηκαν εντελώς.

«Ο συγγραφέας του εγγράφου ήταν από το εξωτερικό. Συντάχθηκε πιθανώς από έναν δημοσιογράφο ή έναν πράκτορα που δούλευε δήθεν ως δημοσιογράφος με συνδέσμους στα ΗΑΕ, η πολίτη των ΗΑΕ που είχε κάποιες σχέσεις με το Al-Jazeera», είπε ο Σουρέρ στο δικαστήριο.

Εξήγησε, επίσης, ότι το δεύτερο τμήμα του εγγράφου, που μιλούσε για τις σχέσεις του Ερντογάν με τζιχαντιστικές ομάδες και τη διαδρομή χρήματος  με το Κατάρ και τη  Μουσουλμανική Αδελφότητα», αγνοήθηκαν πλήρως από την ενημερωτική κάλυψη, αφού προφανώς δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σουρέρ καταδικάστηκε σε 141 φορές ισόβια, στις 20 Ιουνίου του 2019, ενώ η έφεσή του ακόμη εκκρεμοδικεί.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top