Κορωνοϊός: Μπορούν να γίνουν συναυλίες; - Το πείραμα της Λειψίας

Συμμετείχαν 4.000 άτομα

Συναυλία

Το γερμανικό πανεπιστήμιο του Χάλε άρχισε το Σάββατο ένα γιγάντιο πείραμα με 4.000 συμμετέχοντες, με σκοπό να δώσει απαντήσεις για το αν μπορούν να γίνουν συναυλίες εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ένας διάσημος στη Γερμανία τραγουδιστής της ποπ, ο Τιμ Μπέντζκο, δέχθηκε να συμμετάσχει σ' αυτό το τεστ δίνοντας μέσα στην ίδια ημέρα στη Λειψία τρεις συναυλίες με διαφορετικά μέτρα στην καθεμιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ερευνητές να προσδιορίσουν ποια είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση ώστε να αποφεύγονται μολύνσεις.

Στους συμμετέχοντες γίνονται δεκτά μόνο νεαρά και υγιή άτομα, ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος μόλυνσης στη διάρκεια αυτών των πειραμάτων.

Πώς έγινε το πείραμα της Λειψίας

Όλα συμβαίνουν μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών της Λειψίας, στην Leipzig Arena. Όλοι οι εθελοντές που πήγαν στις συναυλίες αρχικά θερμομετρήθηκαν, φόρεσαν όλοι μάσκα τύπου FFP2 και έφεραν μια συσκευή η οποία επιτρέπει να ανιχνεύονται όλες οι μετακινήσεις τους και οι επαφές τους μέσα στην αίθουσα. 

Φθορίζοντα απολυμαντικά προϊόντα επέτρεψαν, επίσης, να παρατηρηθεί ποιες επιφάνειες ακουμπούν συχνότερα με τα χέρια τους οι συμμετέχοντες. Μάλιστα, το πανεπιστήμιο θα υπολογίσει και την πορεία των αερολυμάτων που εκπνέονται από τους θεατές, αυτά τα μικρά μόρια που, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαδραματίζουν έναν ρόλο στη μόλυνση. 

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου θέλουν να επιχειρήσουν να προσδιορίσουν πώς θα μπορούσε να δοθεί άδεια για μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως συναυλίες, και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η διάδοση του ιού. 

Χάρη στα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θέλουν να καθορίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο για τον υπολογισμό των κινδύνων διάδοσης μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν το φθινόπωρο για να δοθεί ή όχι ξανά το πράσινο φως για τη διεξαγωγή συναυλιών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top