«Παράνομη η δολοφονία Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ» λέει ειδικός του ΟΗΕ

Δεν αποτελεί επίσημη θέση του οργανισμού

Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για εκτελέσεις εξωδικαστικές επισήμανε σε έκθεσή της ότι δεν υπάρχει απόδειξη περί σχεδιασμού επίθεσης του Κασέμ Σολεϊμανί κατά αμερικανικών συμφερόντων και υποστηρίζει ότι ο Ιρανός στρατηγός σκοτώθηκε με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο.

Αντίποινα Ιράν για Σολεϊμανί - Εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά Τραμπ

Σε έκθεση του ΟΗΕ προς τα μέσα ενημέρωσης, ειδική εισηγήτρια του οργανισμού Ανιές Καλαμάρ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «απουσία μιας επικείμενης απειλής που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, ο τρόπος δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν παράνομος» και παραβίασε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκτιμά ότι η Ουάσινγκτον δεν κατέδειξε ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί αντιπροσώπευε άμεσο κίνδυνο.

Δεν αποτελεί επίσημη θέση του ΟΗΕ

Η ειδικός, η οποία έχει λάβει εντολή από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά δεν ομιλεί εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται να παρουσιάσει την Πέμπτη, την έκθεσή της σ' αυτό το όργανο του ΟΗΕ, από το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018.

Η έκθεση αφορά γενικότερα τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων για στοχοποιημένους φόνους, όμως σχεδόν η μισή αφορά τον Σολεϊμανί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top