Κίνα: Συλλήψεις διαδηλωτών για το νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια

Ο Πομπέο απειλεί με αντίποινα το Πεκίνο

κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ

Με δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ κατά του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια που έθεσε σε ισχύ το Πεκίνο, ο οποίος μπορεί να επιβάλλει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε πολίτες της πρώην βρετανικής αποικίας, για «ανατρεπτική, αποσχιστική και τρομοκρατική δράση», καθώς και για «συνωμοσία με ξένες δυνάμεις».

Κίνα: Εφαρμογή εντοπισμού για τον κορωνοϊό αλλάζει και γίνεται... μόνιμη

Η 1η Ιουλίου σηματοδοτεί την 23η επέτειο της παράδοσης της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα και την έναρξη της κινέζικης κυριαρχίας στην παραθαλάσσια περιοχή, με την επέτειο να μνημονεύεται κάθε χρόνο με μία μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης. Εντούτοις, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδωσαν επιπλέον νόημα στη φετινή επέτειο, ενισχύοντας τα συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας μεταξύ των πολιτών.

 

Μία μόλις ημέρα μετά τη θέσπιση του, η αστυνομία επικαλέστηκε για πρώτη φορά τον αμφιλεγόμενο νόμο του Πεκίνου, για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Οι αστυνομικές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι θα τιμωρείται η χρήση και η κυκλοφορία υλικού υπέρ της ανεξαρτησίας, και δεν έχασαν χρόνο να προχωρήσουν σε συλλήψεις διαδηλωτών και να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού και αντλίων νερού σε ορισμένα σημεία της πορείας, που βρίσκονταν σε εξέλιξη ταραχές. Μάλιστα, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας διαδηλωτής που έφερε μία σημαία υπερ της ανεξαρτησίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Συναγερμός στην Κίνα: Σε καραντίνα μεγαλούπολη λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

Το κοινοβούλιο της Κίνας υιοθέτησε τον νόμο αυτόν μετά τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις που έκαναν για μήνες πέρυσι πολίτες του Χονγκ Κονγκ, φοβούμενοι ότι το Πεκίνο θα καταπνίξει τις ελευθερίες της πόλης, τις οποίες εγγυάται το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» που είχε συμφωνηθεί όταν το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.
Οι αρχές στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι ο νόμος αυτός έχει στόχο λίγους «ταραχοποιούς» και δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολλών, ούτε τα συμφέροντα των επενδυτών. Ωστόσο, οι επικριτές του φοβούνται ότι θα συντρίψει τις ελευθερίες, οι οποίες θεωρούνται το κλειδί της επιτυχίας του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Ο Πομπέο απειλεί το Πεκίνο με αντίποινα για το Χονγκ Κονγκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απείλησε το Πεκίνο με περαιτέρω αντίποινα, αποδοκιμάζοντας μια «θλιβερή μέρα» για το Χονγκ Κονγκ μετά την έγκριση από το κινεζικό κοινοβούλιο του νόμου για την εθνική ασφάλεια στην πρώην βρετανική αποικία.
«Σήμερα αποτελεί μια θλιβερή μέρα για το Χονγκ Κονγκ και για τους ανθρώπους σε όλη την Κίνα που αγαπούν την ελευθερία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Βολές Πομπέο κατά Κίνας: Είχε κρούσματα κορωνοϊού από τον Νοέμβριο

«Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αδρανείς ενόσω η Κίνα περιτυλίγει το Χονγκ Κονγκ με τα αυταρχικά της σαγόνια», τόνισε ο Πομπέο, μετά την διακήρυξη από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της εν λόγω νομοθεσίας.
Ο νέος νόμος κατηγορείται από επικριτές για απόπειρα φίμωσης της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ. Προβλέπει ότι η κινεζική δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία για «σοβαρές» παραβιάσεις της ασφάλειας και ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας.
«Ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου Τραμπ, θα εξαλείψουμε τις πολιτικές εξαιρέσεις που δίνουν στο Χονγκ Κονγκ μια διαφορετική και ειδική μεταχείριση, με λίγες εξαιρέσεις», προειδοποίησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Στα τέλη Μαΐου, η Ουάσινγκτον είχε ήδη ακυρώσει το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς που ίσχυε για το Χονγκ Κονγκ.

Στον ΟΗΕ, 27 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, κάλεσαν την Κίνα να επανεξετάσει αυτόν τον νόμο ο οποίος, σύμφωνα με αυτούς, «απειλεί» τις ελευθερίες σε αυτό το αυτόνομο έδαφος.
Σήμερα, η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε πως ο νέος νόμος είναι «το πιο σημαντικό γεγονός» για το Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Προειδοποιεί ο ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός επανεμφανίστηκε στο Πεκίνο

«Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια θεωρείται το πιο σημαντικό γεγονός στις σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και του Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή», δήλωσε η Λαμ σε τελετή για την επέτειο της 23ης επετείου της επιστροφής της πρώην βρετανικής αποικίας στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top