Καύσωνας ρεκόρ στη Ρωσία – Έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου στην Αρκτική

Πρωτοφανείς θερμοκρασίες στην κατά τα άλλα ψυχρή χώρα

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη ρωσική Αρκτική, φαινόμενο αρκετά σπάνιο και ασυνήθιστο για τις πολικές αυτές περιοχές. 

Η πιο εντυπωσιακή θερμοκρασία ρεκόρ για το 2020 καταγράφηκε στην περιοχή της Γιακουτίας και συγκεκριμένα στην πόλη Βερχογιάνσκ, όπου καταγράφηκε μια πρωτοφανής για την πολική αυτή περιοχή θερμοκρασία. 

«Ένα από τα πιο σημαντικά ρεκόρ θερμοκρασίας  καταγράφηκε στην πόλη Βερχoγιάνσκ, όπου ο υδράργυρος έφθασε στους 38 βαθμούς Κελσίου. Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε στις  17 Ιουνίου. Στις παρακείμενες πολικές περιοχές έκανε την παρουσία του ένας ισχυρός  αντικυκλώνας, χαρακτηριστικά του οποίου ήταν τα θερμά καθοδικά ρεύματα αέρος. Δηλαδή ο ουρανός είναι καθαρός και ο ήλιος δεν δύει. Η συνεχής επομένως θέρμανση της επιφάνειας είχε ως αποτέλεσμα, το έδαφος να θερμανθεί σε τέτοιο βαθμό που διοχέτευε την θερμότητα στην ατμόσφαιρα και έτσι η θερμοκρασία έφθασε σε τιμές ρεκόρ», δήλωσε ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας, Ρομάν Βίλφαντ.  

Είναι μια ασυνήθιστη θερμοκρασία, όπως ασυνήθιστη ήταν και μια θερμοκρασία πρωτοφανούς ψύχους που είχε καταγραφεί στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο υδράργυρος έπεσε στους -67,7 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.    

Ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ρωσίας αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές που σημειώνονται στις πολικές αυτές περιοχές της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης στον Καναδά και την Αλάσκα, λέγοντας ότι αιτία των πυρκαγιών αυτών είναι οι σταθεροί αντικυκλώνες που εξελίσσονται στην περιοχή, οι οποίοι προκαλούν υψηλές θερμοκρασίες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top