«Βγάλτε το γόνατο από το λαιμό μας»:Συγκίνηση στην τελετή μνήμης του Φλόιντ

Πλήθος κόσμου έσπευσε να τον τιμήσει

Τη μνήμη του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ τίμησαν εκατοντάδες κόσμου στη Μινεάπολις, εκεί που ο 47χρονος Αφροαμερικανός άφησε την τελευταία του πνοή, φωνάζοντας στον αστυνομικό που του πατούσε τον λαιμό με το γόνατό του, ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. 

Η τελετή μνήμης έγινε παρουσία του αδελφού του στο North Central University, συγγενών, φίλων, πολιτικών και Αφροαμερικανών ηθοποιών και άλλων διασήμων, όπως ο ηθοποιός Κέβιν Χαρτ. 

Εκατοντάδες επίσης απλοί άνθρωποι γονάτισαν μπροστά από τη σορό του Φλόιντ, διαμαρτυρόμενη έτσι ενάντια στη ρατσιστική και αστυνομική βία. 

Οι παρευρισκόμενοι κράτησαν σιγή για οχτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσο και το διάστημα που υπολογίζεται πως ο λευκός αστυνομικός είχε το γόνατό του στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ μέχρι που ξεψύχησε. 

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ιδρυτής του Εθνικού Δικτύου Δράσης, διάβασε ευλογία για να τιμήσει τον Φλόιντ και στον λόγο του είπε:

«Για 400 χρόνια οι μαύροι στην Αμερική έχουν τα γόνατα στον λαιμό τους. Γι’ αυτό δεν μπορέσαμε να γίνουμε ποτέ αυτοί που θέλαμε να είμαστε. Αυτό που έγινε στον Φλόιντ, γίνεται κάθε μέρα σ’ αυτή την χώρα: στην εκπαίδευση, στην υγεία, σε κάθε τομέα της Αμερικανικής ζωής. Ήρθε η ώρα να σταθούμε όρθιοι στην μνήμη του Τζορτζ και να φωνάξουμε: πάρτε το γόνατο από τον λαιμό μας».

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ, απάντησε σε όσους υποστήριξαν πως ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε από κορωνοϊό λέγοντας πως λένε ψέματα, αλλά και πως αυτή που τον σκότωσε όντως ήταν η πανδημία «του ρατσισμού». 

Ο μικρός αδερφός του θύματος, ο Ροντνεϊ Φλόιντ, είπε πως ο Τζορτζ του έμαθε «πώς να συμπεριφέρεται σαν άνδρας γιατί γνώρισε τον κόσμο πριν από εμάς», ενώ ο άλλος αδερφός του, Φιλονίζ, είπε πως ο Τζορτζ «άγγιξε πολλές καρδιές και όλοι θέλουν δικαιοσύνη για τον αδερφό» του «και θα την πάρει».

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ συνεχίζονται, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε πολλές πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και η Ατλάντα. 

Στη Νέα Υόρκη η αστυνομία έστησε οδοφράγματα στη γέφυρα του Μπρούκλιν, ώστε να μην περάσουν οι διαδηλωτές. Προχώρησε επίσης σε δεκάδες συλλήψεις στο κέντρο του Μανχάταν, όμως οι διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους, με την οργή να ξεχειλίζει. 

Ειρηνική ήταν η διαδήλωση στην Ουάσιγκτον όπου η Εθνοφρουρά απομακρύνθηκε, ωστόσο οι φράχτες γύρω από τον Λευκό Οίκο παρέμειναν.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Νότια Αφρική, οι χώρες της Σκανδιναβίας, η Βρετανία, η Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα.

Ένα εκατομμύριο δολάρια η εγγύηση για τους τρεις αστυνομικούς

Παράλληλα, το δικαστήριο όρισε εγγύηση, ύψους ενός εκατομμυρίου για τους τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας του Φλόιντ και οι οποίοι φαίνονται σε βίντεο να τον ξυλοκοπούν μέσα στο περιπολικό. 

Το δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες για συνεργεία εις βάρος των Τάο, Κουένγκ και Λέιν, ενώ ο Τσόβιν, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Η δίκη για τους τρεις από τους τέσσερις, θα συνεχιστεί στις 29 Ιουνίου, ενώ η ακρόαση του Τσόβιν θα γίνει στις 8 Ιουνίου. Όλοι τους αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης ως και 40 χρόνια αν καταδικαστούν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top