Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ δίνει ξανά το πράσινο φως για την υδοξυχλωροκίνη

Αμερικανική μελέτη μιλά για απογοητευτικά αποτελέσματα της θεραπείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών υδροξυχλωροκίνης κατά του κορωνοϊού, εννέα ημέρες μετά την αναστολή των δοκιμών αυτών, σε συνέχεια μιας μελέτης στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Στα τέλη Απριλίου, ο Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε κλινικές δοκιμές, ιδίως για υδροξυχλωροκίνη, υπό την ονομασία «Αλληλεγγύη», με σκοπό την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας κατά της Covid-19.

Κορωνοϊός: Προειδοποιήσεις ΕΟΦ για τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης

Στις 25 Μαΐου, η παγκόσμια αρχή υγείας ανακοίνωσε την αναστολή των δοκιμών για την υδροξυχλωροκίνη μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης στο Lancet που διαπίστωνε ως αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση της χλωροκίνης ή των παραγώγων της όπως υδροξυχλωροκίνη έναντι της Covid-19.

Η αναστολή των δοκιμών αποφασίστηκε ώστε να επιτραπεί στον ΠΟΥ να αναλύσει τις διαθέσιμες πληροφορίες και μια απόφαση αναμενόταν στα μέσα Ιουνίου.

Αλλά το Lancet πήρε αποστάσεις την Τρίτη από την επίμαχη έρευνα που δημοσίευσε για την υδροξυχλωροκίνη, αναγνωρίζοντας με επίσημη επισήμανση ότι υπάρχουν «σημαντικά ερωτήματα» για το θέμα, και ακολούθως ο ΠΟΥ δημοσίευσε τα ευρήματά του νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Κορωνοϊός: «To φάρμακο που πρότεινε ο Τραμπ μπορεί να αποβεί επικίνδυνο»

«Τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν έχουμε δει διαφορές στη θνησιμότητα», τόνισε σήμερα η επικεφαλής επιστημονικής ομάδας του Οργανισμού, Σουμίγια Σουαμινάταν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Γενεύη.

Μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα», τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους,

ΠΟΥ: Στον «πάγο» η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό

Η Εκτελεστική Ομάδα των Δοκιμών Αλληλεγγύης, η οποία εκπροσωπεί τις συμμετέχουσες χώρες, «έλαβε αυτή τη σύσταση και ενέκρινε τη συνέχιση όλων των διαστάσεων των δοκιμών, συμπεριλαμβανομένης της υδροξυχλωροκίνης», είπε.

«Η Εκτελεστική Ομάδα θα επικοινωνήσει με τους κύριους ερευνητές που είναι υπεύθυνοι για τη δοκιμή σχετικά με την επανάληψη της διάστασης της δοκιμής υδροξυχλωροκίνης», συμπλήρωσε.

Η έρευνα στο The Lancet δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου και βασίζεται στα δεδομένα 96.000 νοσηλευομένων σε 671 νοσοκομεία ανάμεσα στον Δεκέμβριο και τον Απρίλιο και συγκρίνει τα αποτελέσματα σε όσους έλαβαν την θεραπεία με τα αποτελέσματα όσων δεν την έλαβαν.

Rita Wilson για χλωροκίνη: «Είχε ακραίες παρενέργειες!»

Μετά τη δημοσίευσή της, πολλοί ερευνητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους γι’ αυτήν, ανάμεσά τους και επιστήμονες που είναι προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην Covid-19.

Αμερικανική μελέτη: Η υδροξυχλωροκίνη δεν αποτρέπει τη λοίμωξη Covid-19

Την ίδια ώρα ωστόσο, μια μεγάλη διπλά τυφλή και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, που εξέτασε κατά πόσο η υδροξυχλωροκίνη αποτρέπει την Covid-19, δε βρήκε καμία ένδειξη ότι προφυλάσσει τους ανθρώπους από το να εμφανίσουν τη λοίμωξη.

Οι Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπούλγουερ του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", έκαναν τη δοκιμή σε 821 ασυμπτωματικά άτομα με μέση ηλικία 40 ετών, που είχαν εκτεθεί στον ιό, είτε επειδή ήταν μέλη υγειονομικού προσωπικού, είτε επειδή είχαν διαγνωσμένο κρούσμα στην οικογένεια τους.

Χλωροκίνη: Το φάρμακο που δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία να πάρουν είτε το συγκεκριμένο φάρμακο επί πέντε μέρες είτε εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), ξεκινώντας τη χορήγηση σε διάστημα έως τεσσάρων ημερών από την έκθεση στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Το 12% όσων πήραν υδροξυχλωροκίνη, εμφάνισαν Covid-19 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έναντι 14% όσων είχαν πάρει ψευδοφάρμακο, μια διαφορά που θεωρείται στατιστικά μη σημαντική. Επιπλέον, περισσότεροι άνθρωποι που πήραν το φάρμακο (το 40%), ανέφεραν παρενέργειες, όπως ναυτία, στομαχική διαταραχή και διάρροια, σε σχέση με όσους είχαν πάρει πλασίμπο (16%). Δεν αναφέρθηκαν πάντως πιο σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιολογικές.

Κορωνοϊός: Αμερικανός πέθανε γιατί ήπιε καθαριστικό ενυδρείων με χλωροκίνη

«Τα στοιχεία μας είναι σαφή ότι, μετά την έκθεση στον ιό, το φάρμακο πραγματικά δεν έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο δρ. Μπούλγουερ. Σε εξέλιξη σε διάφορες χώρες βρίσκονται και άλλες μελέτες για τη χλωροκίνη και τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top